onsdag 2 oktober 2024

Hälsovådlig luft i Skinnskattebergs kommunhus

Luften i Skinnskattebergs kommunhus är dålig. Dom kontroller av inneluften som ska utföras regelbundet har brustit åtminstone sedan 2021. Detta ledde fram till ett vitesföreläggande för ett halvt år sedan. Kommunen skulle tvingas betala 200 000 kronor om det inte blev någon förbättring. Detta har P4 Västmanland avslöjat. Lyssna till P4:s rapportering om den hälsovådliga luftkvalitén. I det andra klippet avslöjas också att halterna av radon är på tok för höga.

I P4 den 27 september fick kommunalrådet Jonny Emtin (SD) frågan om varför det gått så snett. Hans svar var ”Vet inte. Det har varit olika chefer. Det har väl hamnat mellan stolarna.”

Det politiska ansvaret har Jonny Emtin (SD) själv, som till helt nyligen varit ordförande för kommunstyrelsens tekniska utskott. Där har han tillsammans med bland annat Ulf Kjellin (C) blivit känd för att ha utfört lönsamma jobb åt just den tekniska förvaltning de var satta att leda.

På tjänstemannasidan – d v s dom chefer som Emtin i radioinslaget skyller på – är det ytterst den tekniska chefen Olle Karlsson som är ansvarig. Så är det förstås fastighetschefen Christopher Åberg, vars främsta merit är att hans morsa Elisabeth Åberg (L) är kommunens superliberal med 13 olika kommunala uppdrag. Christopher Åberg fick jobbet sedan den tidigare fastighetschefen sagts upp. Hon har sedan stämt kommunen för obefogad uppsägning, ett mål som kommer upp i tingsrätten efter årsskiftet.

5 kommentarer:

  1. Välkänt problem, lyfts otaliga gånger från medarbetare många år. Ansvariga bryr sig inte, faller mellan vilka stolar? OK har varit chef sen 2019 så på 5 år finns inte den problematiken om stolar. Bara problematiken om total nonchalans.

    SvaraRadera
  2. Precis! Och inte bara uppsägning. Avsked från 12 maj 2023.
    Med föregående avstängning utan lön från 25 april 2023.
    Som att jag gjort något brottsligt, typ slösat bort fem-sex miljoner av kommunens pengar + lön och skatt till t.ex Västerås ;)
    Det värsta under våren 2023 var dock att jag var tredje vecka fick flera deciliter cellgifter ihällt i en venport vid hjärtat.
    Det var inte kul eller bra för kroppen.
    OJ vilket hot jag samtidigt utgjorde för Skinnskatteberg!!

    SvaraRadera
  3. Var kan man höra inslaget med Jonny?

    SvaraRadera
  4. Det finns i "Förmiddag i P4 Västmanland" den 27 september. Här är länken: https://sverigesradio.se/avsnitt/2456823. Inslaget kommer drygt 1,5 timme in i programmet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, hade varit intressant om han svarat på terjes fråga om hur den dåliga ventilationen påverkar arbetet i kommunhuset där allt som sker i en kommun styrs. Men Emtin svarade på nåt helt annat och Terje var snäll och lät de passera. Kanske är det som blir nya försvaret annars att det är ventilationen i kommunhuset som har lett till sämre arbetsprestationer för de stackars cheferna som sitter där 😂

      Radera