lördag 19 oktober 2024

Ännu en ranking som inte gick så bra för Skinnskatteberg

Länsförsäkringar har gjort en rankning av kommunerna med avseende på risken för klimatrelaterade skador på bostäder och åtgärder mot dessa. Det gick inget vidare för Skinnskattebergs kommun. Näst sista plats av Västmanlands läns tio kommuner, och 247:e plats av landets 290 kommuner. På frågan om ”kommunen har ett systematiskt arbete för att utveckla samhällsplaneringen för att anpassas till framtida klimatförändringar” blev det inget svar. Tystnaden får nog närmast tolkas som ett ”nej”. Någon förvånad?

I rankningen ingår förekomst av naturskador på villor. Här blir placeringen nummer 89. Så nog finns det en risk alltid. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har gjort kommunvisa analyser av risken för klimatrelaterade skador. Kommunerna har klassificerats i fem riskgrupper, där fem är högst risk. Risken för ras i Skinnskatteberg bedöms som en tvåa. Detsamma gäller risken för översvämning vid sjöar och vattendrag. Risken för skred är lägre – en etta. I riskzonen för ras bedöms att det finns 123 byggnader, varav en förskola. I riskzonen för översvämning finns 23 byggnader.


6 kommentarer:

  1. Blir inte förvånad 🥵
    Dags att börja samverka med andra kommuner som har resurser och kompetens

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att samverka hotar ju ens egna makt och profilering så väl politiskt som högre tjänstemanna nivå så det kommer inte ske.

      Radera
    2. Problemet är att de tror att de har en hög profil. Men det gör de inte. De kan bara dra nytta av samarbete eftersom deras profil bara kan öka i värde från där den är för närvarande.

      Radera
    3. Andra kommuners tjänstepersoner ser ner på Skinnskatteberg. Som om det är bara amatörer och klåpare i Skinnskatteberg på chefsnivå. Du hör det när Skinnsberg kommer på tal. Jag jobbar inte kommunalt.

      Radera
    4. Ja tyvärr har ju skinnsberg varit Västmanlands driftkucku länge. De chefer som har förmågan att ta sig härifrån ja de gör det och resten håller vi tillgodo med……

      Radera
  2. Så sorgligt att det har blivit så här i vår kommun . Och det är alltid politikerna som har det yttersta ansvaret 🥵

    SvaraRadera