fredag 26 april 2024

Varför är Skinnskattebergs S-ledning så ivriga att hjälpa SD-styret att försvara sig?

I en insändare i Fagersta-Posten riktade signaturen Vicky Wirén kritik mot hur Skinnskattebergs kommun styrs. Det hon tog upp var (1) hur ordföranden hanterade allmänhetens frågestund vid det senaste fullmäktigemötet, (2) dom enda som tycks kunna läsa kommunallagen är medborgarna och Vänsterpartiet, (3) inkompetens, korruption och nepotism, (4) ingen utom Vänsterpartiet ved vat en budget är.

Trots att inget av denna kritik är direkt riktad mot Socialdemokraterna eller någon enskild socialdemokrat ansåg sig den socialdemokratiska arbetarkommunens styrelse tvingad att gå i svaromål. I en insändare plattade dom rejält till Vicky Wirén. Hon ”satt på läktaren och var expert.” Hon har ”inga belägg för de grova anklagelserna” utan sväljer med hull och hår vad Vänsterpartiet säger. Hon ”gör inget själv för att bidra till bygden.”

Det otrevliga och förminskande svaret från den lokala socialdemokratiska ledningen väckte stor uppmärksamhet och det kom mothugg från olika håll. Ingrid Sköldin, ordförande i Vänsterpartiet Skinnskatteberg skrev i en insändare: ”En medborgare som har synpunkter på kommunfullmäktige borde i stället för att förminskas och dumförklaras bemötas med respekt. Allt annat visar på svaghet.” Forskaren och skribenten Jan Kallberg skrev i en insändare: ”Givetvis är Arbetarkommunen experter och anser sig ha rätt att förnedra och vara nedlåtande mot väljarna.” Medlemmar i Socialdemokraterna i Skinnskatteberg skrev i en insändare: ”Som medlemmar i Socialdemokraterna Skinnskatteberg tar vi fullständigt avstånd från Arbetarekommunens styrelses insändare.”

Det märkliga i den här historien – utöver den nedlåtande attityden gentemot den medborgare som startade diskussionen – är hur Socialdemokraternas ledning oanmält går till attack. Inget i Vicky Wiréns insändare var ju direkt riktat mot Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas ledning fick också stöd av signaturen ”Tro, hopp och kärlek” i en insändare som innehöll argument och ordvändningar som i mycket liknade S-ledningens insändartext: ”Vår fina kommun som har så mycket positivt och fint att visa upp och våra medborgare är värda att uppmärksammas av allt bra som faktiskt genomförs så de kan vara stolta över sin kommun.”

Både S-ledningen och ”Tro, hopp och kärlek” uppträder som om det var S som styr kommunen. Nu är, det som väl känt så att kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd är sverigedemokraten Ewa Olsson Bergstedt. Hon leder ett minoritetsstyre bestående av Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centern. Varför är S-ledningen så angelägen om att försvara detta styre? Och vad är det för ”bra som faktiskt genomförs” som stödsignaturen ”Tro, hopp och kärlek” avser? Några förslag från året med SD-styre:

 • Fullmäktiges beslut om att utreda alternativ till den föreslagna dyrbara brandstationen (55 miljoner) har nonchalerats.
 • Frågor om samarbete med andra kommuner för att sänka kostnaderna och säkra kompetens har förhalats.
 • Till och med handlingar som inte ens existerar har för säkerhets skull hemligstämplats.
 • Man har försökt hindra oppositionella ledamöter från att rösta i kommunstyrelsen.
 • En chef som bl a försökt följa fullmäktiges beslut om att utreda alternativ till det föreslagna svindyra brandstationsbygget har förklarats som säkerhetsrisk, trakasserats och fått sparken.
 • Det har avslöjats att politiker från SD, C och S i tekniska utskottet har anknytning till företag som har avtal med kommunen.
 • Man har på olika sätt krånglat med att lämna ut offentliga handlingar och fått bakläxa i kammarrätten.
 • Man har inte lyckats besluta om en budget för 2024 och oppositionens förslag har trollats bort.
 • Förra kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) har beviljats en fallskärm på över 600 000 kronor.

Månne det är det sistnämnda ”bra som faktiskt genomförts” som är den springande punkten. S-ledningen ger sitt oreserverade stöd till SD-styret som tack för pengarna?

 

8 kommentarer:

 1. Ja man kan verkligen undra varför S ledning försvarar SD styret . Är vissa S politiker så allierade med SD och L att de tar åt sig ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. S är ju en garant för SD maktinnehav genom aldrig våga ta fajten utan är nöjda med att SD slänger åt dem ett köttben då och då.

   Radera
 2. Den sista punkten behöver ändå belysas skrev hr chef beslut om innan de blev klart att SD skulle ha KSO posten. Sen att Ewa valde att blunda eller inte hade kompetensen precis som hr chefen att inse att riktlinjerna hanterades fel så skulle jag gissa på det sistnämnda och att man har för hög tilltro till att hr chefen vet vad hon gör. Det mest intressanta tycker jag ändå är att inget i ärendet var diariefört (ansvarig tjänsteperson ska göra det). Den kompetensen kan knappast saknas så varför ville man att det skulle mörkas? För att det inte skulle bli allmänt känt förens efter allt var utbetalt måntro……

  SvaraRadera
 3. Nu när jag läst artikeln igen efter att läst ditt inlägg Henry ger jag dig fullkomligt rätt. Udden var inte mot S, varför kom de stormande till attack? Följ pengarna och allt är uppenbart.

  SvaraRadera
 4. Lena L R är orsaken till dem flesta olagliga beslut, utköp för miljonbelopp, ökad förvaltning samt S förfall. Hon gör allt för egen vinning, sitter kvar trots att hon förlorade valet. Frågan är om SD visste om omställningsstöd och om det var själva uppgörelsen🤔
  Lena L R sabbade förhandlingar om samarbete mellan S, V och M allt för egen vinning. Förhoppningsvis tar S väljare tag i detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste städas så fort det går för att få ihop något värt namnet inför valet. Det går inte att komma i sista stund inför ett val med nya namn.

   Radera
 5. Bara LLR klarar sig, hon kan lossas plugga och få alla bidrag 😂S får ta tag i politiken någon gång i framtiden. Sektretoriken inom S är ett faktum sedan längesedan.

  SvaraRadera
 6. Skrämmande! Lena Loven Rolen saknar självkritik och kompetens, det är allmänt känt inom S och i byn. Det intressanta är att hon hyllade dig Henry och Fredrik samt V när det passade henne, om ni kritiserat hennes motståndare. Det hon inte begriper att ni kritiserar alla som gör fel för ni är inte korrumperade.
  Detta har jag sett på nära håll inom S, skrämmande.

  SvaraRadera