tisdag 20 juni 2023

Nu tackar SD S-ledaren i Skinnskatteberg för hjälpen

Det märkliga samarbetet mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg djupnar. I en omröstning i kommunfullmäktige igår räddade Sverigedemokraterna den socialdemokratiska gruppledaren Lena Lovén Rolén från att nekas ansvarsfrihet. Sett från SD:s synvinkel får man väl se det som ett tack för hjälpen. Lena Lovén Roléns agerande i samband med valet av kommunalråd i mars var ju det som jämnade vägen för SD:s maktövertagande i kommunen. Därmed havererade också dom långt gångna planerna på en stark majoritetskoalition mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna. En sådan majoritet kunde med kraft ha tagit tag i dom missförhållanden som tydligt finns i den kommunala organisationen. I stället har vi fått en utomordentligt svag gruppering av Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Liberalerna och med Centern som släpvagn.

Jag har tidigare redogjort för dom tre olika revisionsberättelser som lämnats inför ansvarsprövningen för 2022 års verksamhet. Den socialdemokratiska revisorn Inger Fredin (förlåt Inger att jag kallat dig Fredén tidigare) som föreslog att kommunstyrelsens presidium inte skulle få ansvarsfrihet, den partipolitiskt obundne revisorn Sven-Göran Johansson som ville rikta en anmärkning mot kommunstyrelsen samt dom tre övriga revisorerna – en centerpartist och två partioberoende – som var beredda att bevilja ansvarsfrihet. Både Fredin och Johansson hade en rad kritiska synpunkter, men viktigast var nog det havererade brandstationsprojektet och det olagliga beslutet om lönetillägg till kommunchefen. Brandstationsfrågan har blivit som en cancersvulst som lett till missgrepp och missförhållanden av olika slag i hela den kommunala organisationen.

Under diskussionen i fullmäktige gick Lovén Rolén till aggressivt angrepp mot framförallt den förtroendevalda revisorn Inger Fredin. Attacken kom redan när bokslutet behandlades. Det förra kommunalrådet som inte tål någon kritik kunde inte hålla sig. Fredrik Skog (V) och Patric Gålbom (M) yrkade att Lena Lovén som kommunstyrelsens ordförande 2022 inte skulle få ansvarsfrihet.

Fullmäktiges presidium (”liberalen” Lennart Lydqvist och en sosse) hade fastnat för att kommunstyrelsen och alla dess ledamöter skulle få ansvarsfrihet. Detta förslag ställdes i omröstningen mot V:s och M:s yrkande att inte bevilja förra kommunalrådet ansvarsfrihet. För ansvarsfrihet för Lovén Rolén röstade 14 ledamöter representerande Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, ”Liberalerna” och Centern, alltså den styrande koalitionen. Mot röstade fyra vänsterpartister och moderater. Man kan föreställa sig den vånda som den här uppslutningen på SD-sidan innebar för en del socialdemokratiska ledamöter som slets mellan den vinande partipiskan och motståndet mot Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas kommunalråd Ewa Olsson Bergstedt var under hela debatten tyst som en mus. Hon var säkert nöjd med att hennes majoritet cementerats av Lena Lovén Rolén samtidigt som båda sidor helst ville glömma skillnaderna mellan partierna: Ingen ville väl höra talas om heilandet, att muslimer egentligen inte är människor, att det är Magdapriser på bensin, att det ska bli kortare förstamajtåg (kortare än dom är i Skinnskatteberg är dessvärre inte möjligt) genom förbud för S att finansiera sig med lotterier och statsbidrag till ABF. Allt för att rädda Lenas skinn och Ewas majoritet.

Helt utan blessyrer gick dock inte 2022 års kommunstyrelse. Den koleriske Lydqvist som emellanåt hanterade ordförandeklubban som om han slagit motståndarna i huvudet gick med på att rikta en anmärkning mot kommunstyrelsen för dom olika missgreppen. Det gick fullmäktige enhälligt med på.

Slutsatsen av gårdagskvällen måste nog ändå bli att det nu börjar bli dags för den lokala socialdemokratin att ta tag i sina interna problem och röja upp. Vänsterpartiets och Moderaternas eniga uppträdande visar att det finns en grund för en handlingskraftig majoritet. Att en S+V+M-koalition skulle upplevas som alltför ideologiskt brokig är en invändning som framstår som obetydlig inför den styrande gruppering som Olsson Bergstedt (SD), Lovén Rolén (S) och Åberg (L) har åstadkommit.

  

1 kommentar:

  1. Efter gårdagens kaos där det cementerades att makten är viktiga än lag och rätt känns det rätt mörkt för Skinnskatteberg. Finns hopp för M, V och ett nytt S? Hur ska S nu bli av med sin ljusa mörkerkvinna när de inte tog chansen till den självklara misstroendeförklaringen?

    Mycket bra granskningar som snart glöms.
    Ska miljonerna för brandstation som teknisk chef slarvat bort fortsätta att bokföras som kapitalavskrivning istället för den riktiga förlusten de är?
    Ska it-policyn utgöra ny möjlighet att blocka ut sjukskriven och tjänst- och f-ledig personal? Den kan kreativt nog inom alla sektorer nu när säkerhetsavstängningen visat sig vara bluff (och "bara" kan tillämpas inom VA)?

    Är ett nytt parti vägen framåt över blockgränserna?
    Eftersom alla politiker och väljare kanske inte byter ideologi som underkläder trots att M och V verkar vara de enda kloka.

    I det läget kanske ambitionen Rädda Skinnskatteberg får bli grunden till ett nytt enfrågeparti där även spillror av S kan formera sig?

    SvaraRadera