tisdag 16 maj 2023

Nu går luften ur ”Liberalerna” i Skinnskatteberg

Det var fullmäktige i Skinnskatteberg i går kväll. Bortsett från fullmäktiges ordförande Lennart Lydquist som lyckades krångla sig igenom dagordningen och valberedningens ordförande Vanja Leneklint som på grund av massavhopp var i elden titt som tätt öppnade ingen ”liberal” näbben under hela mötet.

”Liberalerna” bildar som bekant styre i kommunen tillsammans med Centern under ledning av Sverigedemokraterna. Kanske kunde man vänta sig mer aktivitet från det näst största partiet i den styrande koalitionen. Det var viktiga frågor som kom upp på mötet. Dagordningen var visserligen mördande trist. Däremot kom rekordmånga viktiga frågor från allmänheten.

Det handlade om fastighets- och VA-chefen som avskedats på oklara grunder, om kritik från Inspektionen för vård och omsorg mot kommunens äldreomsorg, Arbetsmiljöverkets kritik mot kommunen för bristande arbetsmiljöarbete, den skandalösa hanteringen av frågan om bygge av en ny brandstation, de olagligt fattade besluten om lönetillägg till kommunchefen, om hur chefer kan ladda sina privata elbilar på kommunens bekostnad och om platsbristen och långa väntetiden till kulturskolan.

Det sverigedemokratiska kommunalrådet svarade fåordigt: ”vi tar till oss”, ”jag är övertygad om att man har följt rutinerna”, ”arbetet är inte färdigt” (om planeringen av brandstation som pågått i nio år), ”jag tar till mig och ska kolla upp”. Lite hjälp fick hon av Jonny Emtin (SD) om elbilsladdningen: ”kommer besked inom kort.” Till slut kunde inte Socialdemokraternas gruppledare Lena Lovén Rolén hålla sig utan ingrep till försvar för SD-styret: ”Arbetsmiljön är visst inte dålig” och en ”ny och bättre delegationsordning är på gång.”

Mönstret upprepades under själva fullmäktigemötet. På ett par punkter uppstod det en lite bredare diskussion. En av dessa var en motion om att utreda samarbete med andra kommuner om överförmyndarnämndens verksamhet. Där fick ”liberalen” Elisabeth Åberg (ni vet hon med 13 uppdrag) kritik för att hon reserverat sig i kommunstyrelsen. Som bekant är Åberg både ordförande i överförmyndarnämnden och tjänsteman anställd av nämnden. Dessutom vice ordförande i fullmäktige och ett gäng andra uppdrag. Men nu var hon inte på plats utan hade anmält förhinder.

Kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedts (SD) insatser höll sig på ungefär samma nivå som under allmänhetens frågestund. Mer aktiv var Lena Lovén Rolén, men inte som man kanske kunde ha väntat sig med kritik mot SD-styret. På flera punkter hade hon till och med tagit på sig att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.

”Liberalerna” yttrade sig över huvud taget inte på hela kvällen. Ett par ”liberaler” hade till och med sagt upp sig från sina fullmäktigeuppdrag. Den ena av dessa var kommunalrådskandidaten Gabriel Andersson som avgick både från fullmäktige och kommunstyrelsen. Kaxigheten från valrörelsen var som bortblåst. Ett annat avhopp från den styrande koalitionen var Centerns gruppledare Rolf Andersson i Sillbo.

Det intryck som kvällens möte lämnade efter sig var att styret SD+L+C var allmänt bortkommet och statt i upplösning. Men att en fraktion inom S tycks vara redo att stötta det tafatta SD-styret.

 

2 kommentarer:

  1. Uppseendeväckande att Ewa ljög församlingen rakt i ansiktet. Den sparkade fastighets/va chefen har fortfarande inte fått reda på skäl för avsked vilket är både olagligt och skamligt.

    SvaraRadera
  2. "Som bekant är Åberg både ordförande i överförmyndarnämnden och tjänsteman anställd av nämnden." Är inte det olagligt enligt KL? Hur många anställda har nämnden? "Valbarhetshinder för anställda
    3 § Direktören är inte valbar till förtroendeuppdrag i kommunen, regionen eller kommunalförbund som kommunen eller regionen är medlem i.
    Den som är chef för en förvaltning som hör till en nämnds verksamhetsområde får inte väljas till ledamot eller ersättare i nämnden. Lag (2019:835)."

    SvaraRadera