måndag 6 mars 2023

Styret i Skinnskatteberg: Nu tar SD över - M skyller på splittrat S

Följetongen om vilket styre det ska bli i Skinnskattebergs kommun tar (åtminstone för tillfället) slut på kommunfullmäktiges möte i kväll. Mötet startar kl 18 och kan ses på Skinnskattebergs kommuns Youtubekanal. 

I december valdes nämndernas presidier inklusive kommunalrådet för en interimsperiod till den 6 mars. Under tiden har ett intensivt arbete ägt rum för att åstadkomma en majoritetskoalition mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna. Denna skulle ha fått 13 av fullmäktiges 25 mandat att stödja sig på. Många har tyckt att det skulle vara en "ohelig allians". Men något mer oheligt än alternativet är svårt att föreställa sig. Alternativet är ett minoritetsstyre (12 mandat) av det fascistiska och illiberala Sverigedemokraterna, "Liberalerna" och Centerpartiet. Det är ju väl känt att SD ser Liberalerna som hin huvudmotståndare och att Centern på riksplanet tydligt deklarerat att de aldrig samarbetar med SD.

Förhandlingarna mellan S, V och M var långt gångna och alla såg positivt på möjligheterna att bilda ett stabilt styre som kunde röja upp i den kaotiska kommunpolitiken och -förvaltningen. Men så, i fredags stod det klart att Moderaterna drar sig ur samarbetet. De lägger ned sina röster och går i opposition. Och det var inte oheligheten det föll på.

Nej de skäl som M nu anför är splittringen i Socialdemokratin, som de menar hotar stabiliteten i ett kommande styre. Så här skriver Moderaterna i ett brev till S och V:

Vi lämnade de senaste samtalen med stor tillförsikt om att en lösning var inom räckhåll men att vi nåtts av uppgifter som oroar och gör oss bekymrade eftersom S tycks ha representanter med en helt annan agenda än den förhandlingsgrupp bestående av flera partier som träffats. Det utgör ett allvarligt hot mot förtroendet och den stabilitet vi arbetat för. Att redan innan någon överenskommelse uppnåtts utsättas för stor instabilitet ser vi som ett stort bekymmer.

Om Moderaterna lägger ned sina röster i kväll kommer den oheliga alliansen SD+L+C att får 12 röster, och om S+V-oppositionen enas om en kandidat, kommer denna att få 11 röster. Resultatet blir att SD sitter säkert i sadeln och tar över kommunen. Om det nu blir fyra år ska vi väl ändå hoppas blir osagt. Kanske ändrar sig framöver de förhållanden som fick M att hoppa av den här gången. Det sista som lämnar människan är ju ändå hoppet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar