tisdag 28 mars 2023

Vad f-n har hararna haft för sig här?

 


En morgon mötte vi denna syn på tomten. Fläckvis var snön borta och där hade gräsmattan (nåja, mossan) bökats och rivits upp. Vilket drama hade utspelats under natten? Vi tog för givet att det hade varit vilda djur inblandade på det ena eller andra sättet. Men djur som är kända för att böka och riva, som grisar, grävlingar och hovdjur får väl anses vara uteslutna, alldenstund endast harspår ledde till och från fläckarna. Det är klart, att djuret kan ha kommit från ovan. Något slags fågel som hade fått för sig att leva rövare. Men det verkar inte riktigt troligt, inte minst som det hela tycks ha utspelat sig nattetid. En uggla som hade gått bananas?

Nej, av spåren att döma tycks det handla om hare(ar). En teori kunde vara att det handlat om en strid där en eller flera harar angripits av rovdjur. Men det faller ju på att spåren efter sådana saknas. Inga tecken på dödligt våld fanns heller: inget blod, inga hårtussar, inget avbitet öra.Vi lämnas alltså till att det handlar om en eller flera harar. En hare kan ju ha drabbats av något slags vansinne, men troligare är att dom är flera, minst två. Vad har då dessa haft för sig? Slagsmål, religiös ceremoni, kommunfullmäktige (fast då borde det finnas blodspår), sexorgie. Harar är ju liksom släktingen kaninen känd för sin sexiver. Jag minns barnens dvärgkanin (vila i frid) som hade ihop det med en ballong, som han tyckte påminde om hans föreställning av en kaninhona. När det riktigt hettade till satte han klorna i fästmön. Poff! Snopnare kanin får man leta efter.

Lite sökande på nätet ger vid handen att det under parningssäsongen som börjar i januari inte är ovanligt med slagsmål. Mellan hannar får man väl förmoda. Månne var det ett sådant som försigått sådär på morgonkulan? Men tanken på ett fullmäktigemöte är ju också lockande. En kompromiss kunde vara ett hararnas fuckmäktigemöte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar