tisdag 29 november 2022

Så var det klart med styret också i Surahammar

Det meddelas idag att den nästan tre månader långa striden om vem som ska styra Surahammars kommun nu är över. Trots valframgångar kommer inte Sverigedemokraterna med i styret. Istället går Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna ihop i ett starkt majoritetsstyre. Till skillnad från i många andra kommuner där liknande styrande koalitioner bildats är det inte S, utan M, som håller i taktpinnen. Kommunalråd och kommunstyrelseordförande blir en moderat.

Sedan sist har också Moderaterna i Skinnskatteberg meddelat att de lämnar samarbetet med SD och mittenpartierna L och C. Det är ovisst vad de menar med beslutet, eftersom de säger sig ha för avsikt att även fortsättningsvis "stötta" det nya styret, men inte delta i någon valteknisk samverkan. I tabellen med länets alla kommuner har jag korrigerat för detta nya ställningstagande.

När nu dammet lagt sig (?) efter konstitueringsprocesserna i de västmanländska kommunerna blir det något överraskande resultatet att valvinnarna SD kommer med i styret endast i två av de tio kommunerna, och i båda fallen i minoritetskoalitioner. I Arboga är det C som agerar stödparti och i Skinnskatteberg M.

Socialdemokraterna kommer att ingå i styret i åtta kommuner och i den ledande positionen i sju av dessa. Jag kommer i ett senare inlägg att diskutera hur den här situationen kunnat uppstå. Hur har SD:s valsuccé förvandlats till ett fiasko i koalitionsbyggandet?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar