tisdag 15 november 2022

I fäders spår

 

Jag har förstått att det har varit Fars Dag, och att det då varit brukligt att bilder på fäder lagts ut på så kallade sociala medier. Några dagar för sent ansluter jag mig till denna tydligen nya sedvänja, med inte mindre än två generationer fäder.

Karl Edvin född 1890 var en av många barn i ett soldattorp. Det sägs ju att soldaterna inte hade mycket annat för sig än att göra barn. Karl Edvins karriär var några års folkskola, bonddräng och slutligen sågverksarbetare. Hans son Karl Axel född 1918 förlorade vid två års ålder sin mor i spanska sjukan. Sjuårig folkskola och sen jobb på bruket. Valsverksarbetare, Brunnsviks folkhögskola. Ombudsman (expeditör) på Metall i Fagersta, föreståndare för Metalls A-kassa. En socialdemokrat och fackföreningsman.

Om vi rör oss ytterligare två generationer framåt har ett av Karl Axels barnbarn just blivit utnämnd till ledamot av Kungliga Vitterhetsakademin. Också de andra barnbarnen har fina jobb.

Det kan ses som individuella och intergenerationella klassresor, men inte minst handlar det om det svenska samhällets klassresa.

Vi har under en följd av år på alla helgons dag gjort resan Mälaren runt – i vår råa jargong ”dödsrundan” för att sätt ljus på gravar i Sura, Ed, Fresta och Järna. I år orkade jag inte längre med 35 mils körning. För första gången på länge uteblev gravljusen. Utöver resor till exempelvis Riddarhyttan och Kolsva ska jag bara göra två resor till: Till Stockholm för ett 70-årsfirande i vår och till Kristianstad för en professorsinstallation. Sen den sista färden förstås. Så den här publiceringen får ses också som en kompensation för detta. Förstås uppmärksammades också kvinnor under denna årliga runda. Men nu var det som sagt Fars Dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar