måndag 31 oktober 2022

Det sprack för högern i Köping

Jag har tidigare rapporterat att Köpings kommun skulle bli SD:s stora trofé i kommunalvalet. Tillsammans med borgerliga småpartier och vindkraftsmotståndare skulle de ta makten i kommunen. Kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen skulle bli en sverigedemokrat. Men som alla troll riskerar att spricka i solen meddelas idag att högerfronten har spruckit. SD:s maktambitioner blev för mycket för Kristdemokraterna som lämnar högerkoalitionen för att i stället slås sig ihop med Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet.

Sedan sist har också S i Norberg ingått i samverkan med det lokala Partiet för Norbergs Framtid. Detta är korrigerat i tabellen som visar läget i Västmanlands läns kommuner just nu. I nio av de tio kommunerna är konstitueringen klar. I sju kommuner har det varit möjligt att hålla SD borta från styret i kommunen. Det är ett glädjande resultat. Endast i Arboga och Skinnskatteberg finns SD med i de styrande koalitionerna.

Ännu ej klart är Surahammar, där man var tvungen att bordlägga valet av fullmäktiges presidium eftersom det inte var möjligt att avgöra vem som skulle styra kommunen. Nästa möte med Suras fullmäktige är den 5 december. Eftersom val av styrelse, kommunalråd m m måste ske före årsskiftet, måste kampen mellan SD och M om vem som ska vara högsta hönset i Sura vara avgjord till den 5 december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar