torsdag 20 oktober 2022

Fascisterna bortmotade i Fagersta och Sala

 


Fagersta och Sala har idag blivit klara med sina respektive politiska styren. I båda städerna har det bildats blocköverskridande koalitioner som motar Sverigedemokraterna från makten. Särskilt i Sala har det varit möjligt att bilda ett urstarkt majoritetsstyre med 66 procent av fullmäktige bakom koalitionspartierna S, C, V och MP. I Fagersta fortsätter S+M-styret med stöd av L och C. Motsättningarna mellan S och V har tyvärr varit för stora för att också Vänsterpartiet kunnat ingå i majoriteten, som därigenom blir ganska svag. Fagerstas styre bygger bara på 51 procent av fullmäktige.

Nu fattas bara Surahammars kommun. Saken borde ha varit klar i måndags när fullmäktiges presidium skulle väljas. Men icke. Man tvingades bordlägga valet av ordförande i fullmäktige. Det som skapar låsningen i Surahammar är väl troligtvis en kamp mellan Moderaterna och SD om vilket parti som ska få tillsätta kommunalråd.

Med nio av tio kommuner klara kan man konstatera att Sverigedemokraternas framgångar blivit begränsade. Bara i tre kommuner, Arboga, Köping och Skinnskatteberg ingår de i styret. Kriget om vem som ska vara högsta hönset i det borgerligt-fascistiska blocket har SD hittills bara knipit hem i Köping. I Skinnskatteberg har SD helt kapitulerat för de borgerliga. "Liberalerna" har trots ett katastrofval tagit hem både fullmäktiges presidium och kommunalrådsjobbet. Om det beror på särskilt svaga SD-politiker eller på att "Liberalerna" är särskilt böjliga är öppet för tolkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar