onsdag 12 oktober 2022

Vestigia terrent

Sölvesborgs kommun som är SD:s ”skyltfönster” har beslutar om ett handlingsprogram för kulturpolitiken. Inköp av ”utmanande samtidskonst” stoppas.

I samband med bygget av Västlänken i Göteborg har Trafikverket låtit pryda ett plank med ett konstverk som väckt SD-riksdagsmannen Patrik Jönssons förargelse. I en fråga till infrastrukturministern berättar han att konstverket består av ”ett kvinnligt könsorgan mellan särade ben”. Hu! Jönsson menar att man ”kan med lätthet förstå att ett sådant verk väcker anstöt hos många människor”

I flera kommuner var SD skrivit motioner om att kommunen bara ska stödja konst som är politiskt neutral. Kommunerna ska inte bidra till kultur som förmedlar extrema yttringar, som chockerar eller provocerar.

Riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) har i riksdagens talarstol tyckt att konstnärer som målar vaginor på väggar i skolor ska fängslas. ”Konst som enbart provocerar gagnar bara konstnärens ego” säger hon. ”Man får ha så mycket konst av vaginor hemma på väggarna om man så vill. Men visa den inte i skolan.”

Den 19 juli 1937 öppnade utställningen ”Entartete Kunst” (urartad konst) i München arragerad av propagandaministeriet. Där ställdes som varnande exempel ut konst som beslagtagits. Det handlade om icke föreställande konst. Det var också konst med politiskt olämpliga motiv och judisk eller bolsjevistisk konst.

Degenererad konst. Bild från Planet Wissen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar