tisdag 20 augusti 2024

SD-styret i Skinnskatteberg får förstärkning av Moderaterna

Den 6 maj avsattes Skinnskattebergs kommunalråd Ewa Olsson Bergstedt (SD) och socialnämndens ordförande Elisabeth Åberg (L). Orsaken till avsättningen var dom bådas passivitet inför kommunens galopperande underskott. Dom partier som röstade igenom avsättningen var Socialdemokraterna, Vänstern och Moderaterna. Sedan dess har kommunen saknat ordförande i kommunstyrelsen. I går kväll efter 95 dagar valde kommunfullmäktige Jonny Emtin (SD) till nytt kommunalråd.

Det fanns ytterligare två kandidater. Socialdemokraterna föreslog Fredrik Wigerskog och Vänsterpartiet nominerade Fredrik Skog. Omröstningen var hemlig med slutna valsedlar. I princip ska man alltså inte kunna avgöra hur dom olika partiernas fullmäktigeledamöter har röstat. Men man behöver inte vara något mattesnille för att kunna gissa sig ganska bra fram.

Nynazisten Emtin fick sammanlagt 14 röster. Sverigedemokraterna har sex platser i fullmäktige, liberalpartisterna är fem, Moderaterna två och så finns en stackars centerpartist. Simsalabim det blir 14. Samma antal röster som Emtin fick.

Socialdemokraterna har nio röster och Vänsterpartiet två. Åtta röstade på sossekandidaten Wigerskog och tre på Vänsterns Fredrik Skog.


Hur kunde det bli så här? Moderaterna hade ju varit med och röstat bort SD och L för 95 dagar sedan. Förklaringen heter som så ofta i Skinnskattebergs kommun pengar. Moderaten Bo Öberg fick som belöning det arvoderade uppdraget som kommunstyrelsens vice ordförande. Priset för Bosse och Moderaternas röster var alltså 12 000 kronor. Han var med andra ord ganska billig. Åtminstone om man jämför med SD-Jonny som vann första pris med 758 000 kronor. Men det kan ju bli lite mer förstås eftersom Jonny kanske slutar som ordförande i tekniska utskottet. Om Bosse kan knipa åt sig också det arvoderade uppdraget ökar priset med nästan 50 000. Det skulle väl smaka fågel det.

En annan storvinst gjorde den avsatta ”liberala” socialnämndsordföranden. Hon återinsattes nu med 55 000 i arvode. Hon har därmed återigen 13 istället för 12 kommunala uppdrag. Att hon för 95 dagar sparkades av bland annat dom nya moderata koalitionspartnerna var lätt att överse med. Pengar har en underbar förmåga att göra ovänner till vänner.

Vidkun Quisling

Moderaternas andra fullmäktigeledamot, den 2021 sparkade kommunchefen Marie Tollefsen Markström blev lottlös. Men det kan ju vara så, att hennes grundmurade hat mot förrförra kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) som tvingats avgå som sossarnas gruppledare som en följd av den 95 dagar långa krisen är glädjefyllt. Se där, hat kan också vara en drivkraft. Läs gärna min berättelse om dom händelser som uppvisar stora likheter med kriget mellan Tollefsen Markström och Lovén Rolén. Här kan du ladda ned skriften ”Maktkamp i Strömfors.”

Som norska borde kanske Marie också kontemplerar hur det gick för kollaboratörerna som stött tyskarna och nazistpartiet Nasjonal Samling i uppgörelsen efter ockupationen: Landssvikoppgjøret (25 arkebuserade, 17 000 dömda till frihetsstraff).

Proceduren vid kommunalrådsvalet och därmed bildandet av det nya majoritesstyret SD+L+M+C var mycket märkligt. Endast SD, M, S och V yttrade sig i ”debatten”.  Vilken ståndpunkt liberalpartisterna och Centern hade bestämt sig för var ända till omröstningen okänt. Dom yttrade inte ett ord. Också efter omröstningen, som ju var hemlig, var det egentligen okänt hur dom röstat. Kanske skämdes dom för sitt stöd till nynazisterna, eller för nesan att som Elisabeth Åberg bli återinsatt av Moderaterna som varit med och avsatt henne 95 dagar tidigare. Ingen vet.

Det är i och för sig så att liberalpartisterna sällan har något att säga i fullmäktige. Minns jag inte fel var sista gången ett tidigare avsatt kommunalråd, Carina Sándor (L), yttrade sig var när hon för några år sen tyckte att det var en bra idé med kommunala julgranar också i ytterområdena. Under perioden mars 2023 till maj 2024 hade fullmäktige sju möten med sammanlagt 212 ärenden på dagordningen. I tretton av dessa ärenden yttrade sig Liberalernas fem ledamöter.

En bidragande orsak till att kommunalrådsvalet gick som det gick var Socialdemokraternas passivitet och senfärdighet. Som största parti av dom tre partier som avsatte SD:s Ewa Olsson Bergstedt skulle man kanske tycka att dom borde ha ryckt åt sig initiativet för att få till ett nytt majoritetsstyre med S, V och M. Så blev det inte.

Dagen efter avsättningen säger Lena Lovén Rolén på frågan hur det ska bli med politiken i Skinnskatteberg: ”Vi vet inte. Vi får se.” Den 12 juni, 58 dagar före avgörandet meddelar den socialdemokratiska arbetarkommunens ordförande att ”vi inleder nu en nomineringsprocess för att ta fram en kso-kandidat”. Nomineringar ska göras senast den 10 juli, alltså 30 dagar innan beslut ska tas. Klockan tickar och det förs inga överläggningar med andra partier. Vid fullmäktiges sammanträde den 17 juni meddelar fullmäktiges ordförande att valet inte kan ske eftersom det inte finns några förslag.

Den 13 augusti, 34 dagar efter att sossarnas nominering ska vara klar har dom medlemsmöte för att välja ut sin kandidat. Det finns två kandidater: Fredrik Wigerskog vinner omröstningen över Tony Bölja med 22 röster mot 18. Det är som en upprepning av nomineringarna till S fullmäktigelista inför valet 2022. Där hade valberedningen föreslagit Tony Bölja som toppnamn men efter en kuppartad mobilisering valdes i stället Lena Lovén Rolén.

Det var nu sex dagar kvar till fullmäktigemötet den 19 augusti. S har en kandidat till ordförandeposten men ingen majoritet är säkrad. ”Det pågår en process” säger Lovén Rolén. Samma sak säger kommunalrådskandidaten Fredrik Wigerskog på radion på morgonen den 19 augusti elva timmar innan valet ska ske.

Det sprack förstås. Socialdemokraterna hade redan fått klart för sig att Moderaterna låtit sig köpas för en grynvälling och att Lovén Roléns och Wigerskogs favoritpartners, liberalpartisterna, att kärleken var obesvarad. Dom hade helt enkelt tyckt att det verkade tryggare (och mer lönsamt) att hålla sig till Sverigedemokraterna. Genom en sanslös senfärdighet hade S lyckats spela bort majoritetsstyret till SD. Orsakerna var dels oenigheten inom det egna partiet och ledningens starka motvilja mot att samarbeta med Vänsterpartiet.

Bidrag till Lennart Bingo

I FB-gruppen ”Skinnskattebergs kommun - tvärpolitiskt samtal om framtiden” med idag 316 medlemmar finns inslaget ”Lennart Bingo” om fullmäktigeordföranden Lennart Lydqvists (L) krumbukter. Gårdagens möte i fullmäktige bidrog med åtminstone två nya inslag:

Den SD-ledda majoriteten försökte kuppa igenom ett beslut om att bygga en ny stor och dyr brandstation. Lydqvist försökte genom en kreativ propositionsordning stoppa ett S-förslag om återremiss. Det blev ajournering varvid Lydqvist leddes bort av kommunchefen och en av kommunsekreterarna för specialbehandling, och han återkom lite slokörad och meddelade att förslaget var återremitterat.

När det var dags att välja ordförande i socialnämnden fanns bara ett förslag. Lydqvist undrade då lite skrämt om man måste rösta med slutna valsedlar när det bara fanns en kandidat.



3 kommentarer:

  1. 👌Sorligt men så Sant‼️ Pengar, Pengar ♣️♣️ ideologin är bara ett nödvändigt ont för Egoister.....

    SvaraRadera
  2. Tack för en bra sammanfattning av det farsartade mötet

    SvaraRadera
  3. Visserligen den koalition de gick på val till men bröt hösten efter valet då de inte kom överens. Få se om de går bättre nu men de gör de ju för då var de inte villiga att ge de 🍖 som M behövde. En liten post till herr Öberg. Klappat och klart, få se om de håller i sig. Men med en majoritet nu så borde väl besluten flyta på smidigare……

    SvaraRadera