onsdag 14 augusti 2024

Dyrare service i Skinnskatteberg: Ineffektivitet eller bättre kvalitet?

Det finns ett system för utjämning av kommunernas ekonomi. Kommuner med många äldre och/eller barn, kommuner med ett allmänt högt kostnadsläge, glesbebyggda kommuner med stora avstånd och kommuner vars invånare har låga inkomster kompenseras med bidrag för att alla ska ha samma förutsättningar att leverera service till medborgarna. Vad servicen ”borde” kosta beräknas med en formel, en algoritm skulle man kanske säga idag. Om man tittar på skillnaden mellan vad systemet räknar ut med vad det faktiskt kostar får man ett mått på hur effektiv kommunens verksamhet är.

Tidningen Dagens Samhälle redovisar detta mått – ”nettokostnadsavvikelsen” – för de obligatoriska verksamheterna i landets alla 290 kommuner. Hur kommer Skinnskattebergs kommun ut i den rangordningen? Det visar sig att nettokostnadsavvikelsen är +8 procent, det vill säga att kostnaderna är 8 procent högre än vad som kan skyllas på kommunens och befolkningens struktur. Den här skillnaden avser år 2023, och den har ökat mellan 2021 och 2023. Med den ganska höga avvikelsen placerar sig Skinnskatteberg på 210:e plats av dom 290 kommunerna.

Av Västmanlands tio kommuner kommer Skinnskatteberg på åttonde plats och trea från slutet i ”ineffektivitetsligan”.


 

Bara Sala och Norberg redovisar större nettokostnadsavvikelser (ineffektivitet) än Skinnskatteberg. Bäst går det i Västerås (-5 procent), Kungsör (-2,5) och Hallstahammar (0).

Vad man kan vara någorlunda säker på, är att skillnaderna inte beror på kommunens struktur, befolkningens ålderssammansättning, kostnadsläget på orten och invånarnas inkomster. Men det är förstås inte säkert att det bara handlar om en ineffektiv användning av skattebetalarnas pengar. En stor nettokostnadsavvikelse kan också bero på politiska ambitioner. Man kar helt enkelt politiskt bestämt sig för att satsa mer på välfärdstjänsterna.

I Dagens Samhälle intervjuas huvudsekreteraren i den utredning som lämnat förslag till förändringar i utjämningssystemet Emelie Värja. Hon säger ”Mest beror det på skillnader i ambition och effektivitet mellan kommunerna. Vi tror att det är en blandning. Men vi har inte kunnat sära på hur mycket som är det ena och hur mycket som är det andra.”

Så, lugn politiskt ansvariga för Skinnskattebergs kommun. Det går inte att skylla på strukturen. Men kanske beror dom högre kostnaderna på att man har höga ambitioner och satsat mer på kvaliteten i äldreomsorg och skola. Medborgarna får väl avgöra om dom tycker att kvaliteten i servicen är så mycket bättre än på andra håll att det motiverar dom högre kostnaderna.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar