måndag 11 december 2023

Budgetbeslut i Skinnskatteberg i kväll

I kväll beslutar Skinnskattebergs kommunfullmäktige om budget för 2024. Sammanträdet börjar klockan 18. Följ det på kommunens Youtube-kanal eller direkt på plats i kommunhuset. Vänsterpartiet har lagt ett alternativt budgetförslag som innebär att stora besparingar görs på en omorganisation av förvaltningen med omfattande minskning av antalet chefer samt samarbete med andra kommuner.

Besparingarna används för att täcka tidigare underskott i kommunens misskötta ekonomi samt till nysatsningar på skola samt vård och omsorg. Kommunstyrelsens förslag har en låg grad av detaljering. Endast dom ekonomiska ramarna för nämnder och sektorer redovisas. Det blir därför omöjligt att se vilka konsekvenserna för verksamheten blir.

Vänsterpartiet kräver därför att kommunstyrelsen och nämnderna får i uppdrag att utarbeta detaljerade budgetar och presentera dom för fullmäktige för beslut senast i mars. Utan sådana detaljerade planer blir det inte möjligt för dom folkvalda att ta det ansvar för kommunens verksamhet som gör det möjligt för väljarna att ta övervägda beslut om vem man ska rösta på. Det är orimligt att utkräva ansvar av den som inte har någon makt över besluten.

Läs V:s budgetförslag här eller Fagersta Nyheters rapportering om V-budgeten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar