söndag 3 december 2023

Arton hållplatsatrapper


Skärsjön, Gunnilbo vägskäl, Färna, Färna södra, Getbrogård, Täppan, Västansjö, Donmora, Berga vägskäl, Fallet, Larsbo, Hembygdsgården, Lugnet, Bysala, Bysalatorp, Bråten, Solmyra vägskäl, Kronborg. Vad är detta? Jo, det är busshållplatsatrapper. Stolparna står där med hållplatsskyltar längs länsvägarna 233 och 250. Och i Färna finns det till och med två jättefina busskurer. Däremot går det inga bussar. Aldrig. Om man söker på karttjänster på nätet står det ”permanent stängd”.

Det var våren 2020 som dåvarande kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) egenhändigt beslöt att lägga ned busslinjen Skinnskatteberg – Färna – Bernshammar. Sedan dess finns bara hållplatsstolparna kvar. Det är förstås bättre än ingenting. Det ger i alla fall, för dom bilåkande, ett intryck av att det här är en framåt klimatsmart kommun, som satsar på kollektivtrafik också på landsbygden. Och det tyder också på en viss handlingskraft. Med ett penndrag kunde kommunalrådet förpassa inte mindre än 18 hållplatser till busshållplatszombiernas värld. Alltid något.

Nedläggningen innebär t ex att närmaste busshållplats för Färnaborna ligger 12 kilometer bort. Järnväg finns i Skinnskatteberg 14 kilometer, men där går efter den 9 december bara ett tåg om dagen i vardera riktningen. Ansvarig för den nedläggningen är det moderata regionrådet Jenny Landernäs. Bättre tågförbindelser finns i Ramnäs, men det är 26 kilometer dit. Inga bussar. Inga tåg. Lovén Rolén och Landernäs är sannerligen handlingskraftiga.

2 kommentarer:

  1. Hur gick det till när Lena LR lade ned linjen?
    Och varför?

    SvaraRadera
  2. Hon tog ett så kallat ordförandebeslut. Man kan göra så om det är ett brådskande som inte kan vänta på nästa sammanträde. Det uppgivna skälet var att linjen var för dyr i förhållande till antal resande. Man kan möjligen undra varför det blev så bråttom med beslutet.

    SvaraRadera