tisdag 14 november 2023

Majoritet i Skinnskattebergs fullmäktige mot angivarlag

Med anledning av en interpellation visade det sig i går kväll att det finns en majoritet i Skinnskattebergs fullmäktige mot angiverilagen. Det var Socialdemokraterna som hade ställt en fråga till kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) om kommunens inställning till förslaget om att offentligt anställda ska tvingas ange papperslösa flyktingar till polisen.

Representanter för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna gjorde inlägg i debatten som visade att en enad opposition var emot den föreslagna lagen. SD-kommunalrådet läste upp ett förmodligen centralt skrivet svar, med en doft av bruna tone. Huvudargumentet från hennes sida var annars att lagen ännu inte finns, och att det var för tidigt. SD:s Oscar Sjöstedt (”Rasse-Oscar”) gick helt på den linjen. Det var en, som han sa, ”prematur” debatt.

Dom tidigare så kaxiga folkpartisterna (”Liberalerna”) sa inte ett ord. Den enda ”liberal” som yttrade sig var fullmäktiges ordförande Lennart Lydquist. Han agerade smakdomare och hutade åt samtliga talare från oppositionen för dom i hans tycke otrevliga inläggen.

Det finns sedan fullmäktiges förra sammanträde ett medborgarförslag på kommunstyrelsens bord där det krävs att kommunen tar avstånd från planerna på en angivarlag. Ett andra krav är att kommunen ska utfästa sig att inte vidta några arbetsrättsliga åtgärder mot anställda som vägrar göra drängtjänst och skvallra för polisen när dom stöter på papperslösa.

Medborgarförslaget har alltså alla chanser att gå igenom i kommunstyrelsen, nu när det visat sig att oppositionen, som har majoritet i fullmäktige och styrelse, ställer upp för just dessa krav.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar