måndag 6 november 2023

Behöver Skinnskattebergs kommunledning utbildning?

Förvaltningsrättens beslut häromdagen att upphäva kommunstyrelsens beslut med anledning av härvan kring avskedandet av kommunens VA-chef väcker frågor? Kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) skyller på brist på utbildning. ”Vi har många nyvalda och en utbildning ligger i pajpen [!?]”.

Det som hände var ju att fem ledamöter förklarade sig jäviga och att dom därför inte kunde delta i beslutet. Sen tvingade man också Fredrik Skog (V) att inte rösta. Det framgår av Förvaltningsrättens dom, att skälet som gavs för jäv var rent hittepå. Det hade inget stöd i lagen. Det måste väl vara det som kommunalrådet menar ska avhjälpas med utbildning.

Men, nu är det ju knappast några duvungar i kommunalpolitiken det handlade om. Dom ”jäviga”, som slapp att ta det jobbiga beslutet var ju gruppledarna för Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna, och dessutom sossen Arne Hjorth, som väl troligen greps av den allmänna stämningen. Bortsett från Hjorth så har dom här politikerna varit med sen Eldkvarn brann.

VA-chefen fick sparken tidigt i våras. Men hela den konflikt som föregått uppsägningen, bland annat med beskyllningarna om hon skulle vara en säkerhetsrisk, hade utspelat sig tidigare, när Lena Lovén Rolén (S) som kommunalråd var den högsta politiskt ansvariga.

Socialdemokraternas grupp i kommunstyrelsen består efter årsskiftet av Lovén Rolén, Arne Hjorth, Pentti Lahtinen och Anders Jacobsson. När det gäller frågan om hur det har gått till när VA-chefen trakasserades och slutligen fick sparken, var det tydligt att det stod 1 – 3 i sossegruppen. Lovén Rolén hade en annan uppfattning än majoriteten av socialdemokraterna.

Det är klart att det här kunde ha lett till en jobbig situation för Lena Lovén Rolén. Skulle hon försvara sitt tidigare handlande (eller kanske brist på handlande) som kommunalråd och därmed gå emot sina partikamrater? Att förklara sig jävig var ju en gudagåva. Att i stället skicka fram ersättaren Per-Olof Östlund som kanonmat var ju bättre än att ställa sig själv i skottgluggen.

Frågan är alltså: Kan det vara så att bristande utbildning för nya förtroendevalda förklarar hur det kunde bli ett sånt bomskott, eller finns det andra, kanske till och med slugare förklaringar?

  

8 kommentarer:

  1. Klockren analys! Lena, Ewa och Elisabeth har fått mängder av utbildningar, de har varit politiker i minst 15 år. Dock lider de av kunskapsförakt och arbetar för egen vinning? Synd om oss skattebetalare😞

    SvaraRadera
  2. Kanske ryggrad, empati och moral vore nåt för dem att skaffa?

    SvaraRadera
  3. Det är dumt att det blir fel ibland men om vi kräver att alla fritidspolitiker ska kunna alla lagar, då tror jag det blir svårt att hitta folk som är sugna att offra så mycket fritid som krävs för att vara fritidspolitiker, tror många politiker bara är intresserade att göra något bra för Skinnsberg inte för att de tycker lagboken är deras hobby.

    Kanske borde det skapas ett ”politiskt/Verksamhetssystem, då det blir lättare för dem att följa ordning och vilka som gör vad och när/ vilka beslut som tas av vilka osv. Mycket av det som händer i byn är ju okunskap och många av felen är riktigt dyra för oss skattebetalare.

    Kan vara obehagligt för fritids politiker att ständigt dömmas av fb-pöbeln (dom hängs ofta ut där) kanske skulle vi tillsammans hitta förbättringar istället för att placera stupstockar på byn och bara döma alla.
    Mitt snabba förslag utan att vara helt insatt är som sagt ett kvalitetssystem.

    Med detta inlägg menar jag inte att försvara utköp av tjänstemän, köpa brandstation för pengar vi inte har, och nu behandlar de sjuk personal på ett omänskligt vis. Mm, Mitt förslag kanske hjälper mot dumheter och lite okunskap inte mot idioti.

    SvaraRadera
  4. Ska skriva med datorn nästa gång, text vart för liten såg inte felskrivningarna 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Benny, förvaltningen ska kunna lagar och spelregler i demokratin, vilka de ska informera politikerna om, som del av det beslutsunderlag de tar fram.
      Förvaltningen sitter också med i kommunstyrelsen som hjälpreda åt ordförande, genom sin sekreterarpost.

      Huvida förvaltningen i Skinnskatteberg är okunnig om Kommunallagen eller om politikerna inte vill lyssna är viktigt att slå fast

      Med en kunnig förvaltning och en lyssnande/läraktig KSO så blir det inte svårt för en lekman att sätta sig som en del av demokratin i våra beslutande organ

      Radera
  5. Det är inte de nyvalda som är outbildade/obildade. Det är snarare tvärtom. De som varit med längre har blivit vana att göra som de vill. Jag skulle inte skylla på nyinvalda. Andra kommuner har etikutbildning, grundläggande förvaltningsrätt, offentlighet och sekretessutbildningar för förtroendevalda och anställda som återkommer och har fortbildning. I Skinnskatteberg finns ingenting av detta. Varför? För man bryr sig inte.

    SvaraRadera
  6. Herregud, hur många utbildningar ska vi skattebetalaere bekosta? Dem saknar förmåga att lära sig, de som har makten nu och de som hade det förra valet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, nu är det korruption. De skapar jobb åt varandra ;)

      Radera