onsdag 30 augusti 2023

Sjukhuschef fick sparken. Inga besked om orsaken

Chefen för Västmanlands sjukhus Liselott Sjöqvist har fått sparken. Beslutet fattades av hennes chef, hälso- och sjukvårdsdirektören. Beskedet kom plötsligt och utan förvarning. Jag hade gärna stannat säger Sjöqvist. Hennes chef säger inget med substans när han får frågan om varför. Det är ingen särskild händelse som ligger bakom. Nej, dom har möjligen haft lite olika idéer. Svaret är närmast att karaktärisera som mumbo jumbo. Detsamma gäller regiondirektören svar på samma fråga. Inte heller majoritetspolitiker som tillfrågas har något att bidra med. Det papegojaktiga svaret att inte kommentera enskilda ärenden är det närmaste vi kommer.

Det må så vara. Men något skäl finns det förstås, men det är väl inte så rumsrent att skattebetalare, väljare, patienter, regionens medlemmar och anställda anses böra få veta. Det luktar förstås lite unket.

Konsekvenserna kan också bli stora. Om Sjöqvist och hennes kvalitéer vet jag inget. Det jag däremot vet är att följderna för en organisation av intriger, korruption och illaluktande konflikter kan vara förödande. Här i Skinnskattebergs kommun är detta välbekant från den årslånga konflikten mellan den dåvarande kommundirektören Marie Tollefsen Markström, numera folkhälsochef i regionen, och kommunalrådet Lena Lovén Rolén. Den konflikten lade en död hand över kommunen och dess verksamhet, som i det närmaste lamslogs när konflikten pågick. Och svallvågorna märks fortfarande.

Det här inser förstås dom som i praktiken driver sjukhusets verksamhet. Facket har uttryckt sin oro, och dom 18 verksamhetscheferna vid sjukhuset har skrivit ett protestbrev där dom bl a skriver: ”Tillvägagångssättet har skadat vårt förtroende för Lars [hälso- och sjukvårdsdirektören] och bristen på information har skadat tilliten inom regionen som helhet”. Dom fortsätter: ”En påtaglig risk föreligger att påbörjade och planerade utvecklings- och förändringsarbeten … fördröjs eller omöjliggörs.”

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar