tisdag 8 augusti 2023

Kyrkans affärer: Pengar från skolpeng i Västerås gick till missbruksvård

Avslöjandena i P4 Västmanlands granskning av Västanfors-Västervåla församlings och kyrkoherden Henrik Rydbergs företagsimperium kommer slag i slag. Nu får vi veta att församlingens förskola i Västerås under en följd av år fått lämna bidrag till det förlusttyngda behandlingshemmet för missbrukare. Det har handlat om hundratusentals kronor som förts över.

I intervjun med radion tycker förskolebolagets VD Henrik Rydberg att det är orimligt att församlingsborna i Fagersta ska vara med och finansiera ”rehabilitering av alkoholister från hela Sverige”.

Lyssna på radions intervju med Rydberg här:

Problemet är väl bara att förskolan inte har någon sedelpress. Någonstans måste förskolans pengar komma ifrån. Enskilda förskolor finansieras vanligen huvudsakligen med kommunala pengar (skolpeng) och till en mindre del med föräldraavgifter. Så om det har gått pengar från kyrkans förskola i Västerås till ”rehabilitering av alkoholister från hela Sverige” så är det Västerås stad och dess skattebetalare och föräldrarna till barn på förskolan som har fått stå för fiolerna.

”Det finns inga stora vinster i att driva en liten förskola” säger Rydberg. Det uttalandet gör det obegripligt hur man kunnat skumma grädden för att lämna över till behandlingshemmet. Hur som helst har det blivit ett överskott i förskoleverksamheten som kunnat slussas vidare.

Dom kommunala bidragen och föräldraavgifterna är ju tänkta att räcka till en verksamhet av god kvalitet. Överskott kan uppkomma antingen genom att man har hittat ett sätt att använda pengarna mer effektivt, eller så kan man dra ned på kvalitén. Hur det är med effektiviteten är inte gott att veta, och kanske inte heller med kvalitén. Men i data som Västerås stad publicerar finns tecken som tyder på att förskolan Västanvinden inte utmärker sig med högsta kvalitet.

Av personalen på kyrkans förskola Västanvinden har enligt dessa data 25 procent av personalen förskollärarexamen. Av totalt 141 förskolor i kommunen placerar sig Västanvinden därmed på 120:e plats, alltså ganska nära botten. Den genomsnittliga storleken på barngrupperna på Västanvinden är 12,5. Det ger en 74:e plats, alltså strax under medianen.

Det framgår av enkäter med föräldrarna att dom är ganska nöjda. Föräldrarna har fått svara på tio frågor. Genomsnittet på dessa frågor är på en skala 0 – 4 i hela kommunen 3,4. Även här hamnar Västanvinden strax under genomsnittet med medelpoängen 3,18. Det som framförallt drar ned resultatet är svaren på två frågor. På frågan ”Jag har varit på samtal om mitt barns utveckling på förskolan under det senaste året”. Här får Västanvinden 1,6 poäng att jämföra med 1,8 i hela kommunen. Den andra frågan är ”På samtalet om mitt barns utveckling fick jag tydlig information om hur mitt barn har det på förskolan.” I hela kommunen var genomsnittet 3,7, alltså nära toppen, medan Västanvindens föräldrar svarar noll (0)!

Så nog finns det en förbättringspotential för kyrkans förskola i Västerås. Det är väl inte helt uteslutet att om inte en del av förskolans pengar skickats vidare för att täcka behandlingshemmets underskott, hade förskolans kvalité kunnat förbättras.

När man betraktar behandlingshemmet får man det bestämda intrycket att det inte handlar om någon vanlig ”tork”. Så här skriver dom på sin hemsida:

Malingsbo Tolvsbo Rehabcenter är ett behandlingshem för personer i arbetslivet med beroendeproblem … Behandlingstidens längd och utformning bestäms i samråd mellan Malingsbo Tolvsbo, klienten och dennes arbetsgivare.

Arbetsgivare har ett ansvar för dom anställdas rehabilitering. Det innebär inte en skyldighet för arbetsgivaren att betala för vistelse på behandlingshem, men många arbetsgivare gör det och dom har i så fall hjälp av ersättning från det gemensamma försäkringsbolaget för arbetsmarknadens parter, AFA försäkringar. Jag vet inte vem som betalar för Malingsbo Rehabcenter, men det verkar inte riktigt troligt att det är kommunala socialtjänster eller rika knösar som själva ur egen ficka kan betala dom omkring 2 000 kronor per dygn som behandlingen brukar kosta.

Alltså: För att hålla konkurrenskraftiga priser gentemot arbetsgivarna får Västerås stad och dess skattebetalare, föräldrarna till barn på kyrkans förskola genom sina föräldraavgifter och kvalitetsbrister i förskolans verksamhet bidra ekonomiskt.

Det är inte att undra på att många tycker att det här är uppseendeväckande. Oppositionsrådet Roger Haddad (L) i Västerås säger t ex att det är ”orimligt och det måste upphöra omedelbart.” Han vill att kommunen, som har tillsynsansvaret över enskilda förskolor, öppnar ett tillsynsärende. Det är inte utan att man håller med Haddad även om han representerar ett parti som har hejat på privatisingerna.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar