torsdag 16 juni 2022

Skinnskattebergs kommun anordnar anti-vindkraftsmöte

Just hemkommen från en av Skinnskattebergs kommun anordnad ”medborgardialog” om vindkraft, kan jag inte undgå att fundera över vad jag har varit med om. Lokalen var riggad med en anskrämlig modell som påstods föreställa ett vindkraftverk som stod där vid podiet och blinkade. Ur högtalaranläggningen strömmade ett ljudligt brus, som omöjliggjorde samtal i vanlig ton.

Lokalen var i huvudsak fylld med personer som tycktes känna varandra och som applåderade varje inlägg mot vindkraft. Jag försökte tala för solidaritet med andra kommuner i Sverige som måste ta det eventuella obehaget med vindkraft, och solidaritet med de människor som kommer att drabbas av klimatförändringarna.

En av de ivrigaste motståndarna spände då ögonen i mig och meddelade på ett sätt som var avsett att få mig att känna mig skyldig att det dör ett barn var 40:e sekund. Ett annat snille, tyvärr liksom jag från Västanhed menade att hans hus skulle sjunka i värde eftersom det bara var 1,5 kilometer därifrån till en tidigare planerad vindpark i Köpings kommun. Att vi bor 7 km norr om kommungränsen imponerade inte, utan han vidhöll att det bara var 1,5 km. Dessutom var det inte alls fastighetsvärdet det handlade om.

Det har sen framkommit att vindkraftmotståndarna mobiliserats dit via ett par facebookgrupper för sådana. Ett inlägg tycker att det är ”viktigt att vi blir många på mötet som säger ifrån … Kom dit och gör din röst hörd”. På en annan sida utropar Kommunfullmäktiges andre vide ordförande Elisabeth Åberg (L): ”Ni är såååå välkomna torsdag kl 18.00 på allaktivitetshuset Sture” ackompanjerat av tre tummen upp som hon tycks ha satt dit själv.

Vem som har ansvaret för att lokalen riggats på ett propagandistiskt sätt var inte möjligt att få svar på. Både kommunalrådet som var där och miljöchefen som ledde mötet svor sig fria. De pekade på en gubbe i publiken. Men han kan ju inte ansvara för utsmyckningen. Någon måste ha tillåtit det. Ett allvarligt övertramp.

 

5 kommentarer:

 1. Om du hade lyssnat noga sa han 1.5 km fågelvägen! Lite skillnad då eller hur?

  SvaraRadera
 2. Fågelvägen från Västanhed till närmaste kommungräns söder om Rysstorget är drygt 3 km. Visst är det en skillnad. Det är dubbelt så långt som 1,5 km.

  SvaraRadera
 3. Att du orkar gaffla om någon kilometer hit eller dit symboliserar din nivå av relevans i detta sammanhang. Paragrafrytteri verkar vara det ni i inom Vänsterpartiet fokuserar mest på. Patetiskt.

  1,5/3/8 km osv har ingen betydelse i sammanhanget. 300 (!) meter höga ståltorn kommer synas till Västerås i klart väder!

  Du och din stålskogsindoktrinerade klan av anhängare förstår uppenbarligen inte vidden av om vi på andra sidan badplatsen i Västanhed skulle få den vackra och tysta utsikten helt förstörd och utbytt av 25 st Eiffeltornshöga stålmonster som blinkar och bullrar dygnet runt.

  Tack och lov är en överväldigande majoritet kommunbor, både i Köping och Skinnskatteberg, starka motståndare till stålskogsvansinnet.

  Till sist; du pratar om solidaritet. Ok. Så fint. Om du nu menar allvar med det så borde du förstå att påtvingad stålskog på landsbygden mot lokalbefolkningens vilja är raka motsatsen mot solidaritet. Men det är klart, det här med logiskt tänkande har aldrig varit Vänsterpartiets paradgren direkt.

  SvaraRadera
 4. Skinnskatteberg har många engagerade kommuninvånare som värnar sin livsmiljö och sin hälsa. Kommunen och dess politiker borde vara glada över engagemanget de möter och folks vilja att värna det otroligt fina kommunen har att erbjuda.
  V och kommunen bjöd in till medborgardialog. Folk som såg inbjudan, fann den värdefull och uppmanade grannar att delta i en god demokratisk anda. När du sedan formulerar dig som ovan och häcklar engagerade kommuninvånare och liksom påskiner att de gjort något fel i att sprida inbjudan förstår jag inte vad du har för agenda?

  SvaraRadera
 5. Solidaritet!? Med vem? För mig är det så underligt hur en företrädare för (V) kan tala sig varm för vindkraftindustrin, där de ENDA som tjänar på att vi skänker bort vår natur och livsmiljö är utländska riskkapitalbolag! HUR går det ihop med vänstervärderingar? Att vindkraften dessutom är en total felsatsning rent tekniskt, ett system som aldrig kommer lösa någon energikris - utan bara göra vårt elsystem mer och mer oberäkneligt och volatilt, gör det hela bara än mer vansinnigt.

  SvaraRadera