lördag 26 februari 2022

Fyra grisar till Kajplats 9

Jubileumsveckan avslutades med ett dygn i residensstaden. Först var det middag på Kajplats 9 i aftonsolen vid Färjehamnen. Själv tog jag in sex ostron och därpå stekt strömming med potatispuré och skirat smör. Ett särskilt beröm ska det vara för att det serverades ostron. Det vanliga på svenska krogar, kanske särskilt i provinsen, är annars att ostron står på matsedeln, men om man beställer in det så får man istället ett beklagande "ostronen är tyvärr slut". Sak samma brukar också allt som oftast inträffa med lammkött. Ostron och lamm är bara skrytornament på annars slätstrukna matsedlar. För den nyfikne kan meddelas att ostronen var av sorten Legris nr 3 och serverades med sauce mignonette. Stekt strömming är också numera en sällsynthet i inlandet. Vår annars ganska välförsedda ICA Maxi i Köping har t ex aldrig ens djupfryst strömming. Kamraterna beställde andra rätter men det rådde enighet om att det hela var värt fyra grisar.

Sen fortsatte det hela tillsammans med 800 andra i Västerås fina konserthus. Det var Nationalteaterns rockorkester på avskedsturné (åtminstone den första). Här snurrade tidsmaskinen raskt femtio år bakåt i tiden till en tid då bandmedlemmarna ännu inte var påtänkte. Ja, förutom Ulf Dageby då. Det var balla låtar som "Livet är en fest", "Hanna från Arlöv", Bara min älskade väntar", "Jack the Ripper", "Rövarkungens ö", "Speedy Gonzales" med flera.

Det saknades egentligen bara två saker. Det ena var att jag borde haft förstånd att stänga av hörapparaten. Det andra, lite mer seriöst, att det borde ha funnits en manifestation mot nutidens rövarkung i Kreml, som med våld håller på att krossa en spirande demokrati i mitten av Europa:

Och hemska var dom scener som jag sen fick se

Vår båt gled genom blod och eld, och genom väl och ve

Och mina ögon var försvarslösa, så ljusa och så blå

Rövarkungen hånlog, se och smaka på

"Nynazister och narkomaner" sa Putin.


Tidigare matrecensioner

Fem grisar Matkonsulatet 

Fyra grisar Högsjö wärdshusNya serveringen, ÄngelsbergKlostergatans vin och delikatess, Lund, KungsörstorpKohlswa herrgårdDjäknebergets restaurangGrythyttans gästgivargårdWärdshuset Gaggeska gården,  Bryggans Bar och CaféVästeråsPressklubbenGripsholms VärdshusUlvsby herrgård, Sunne, Konserthusterrassen, VästeråsLa Cantina, Södertälje, Zorbas taverna, Kolsva, Söders HjärtaLake Lodge, Karlskoga, Nya HattfabrikenFärna herrgårdTolvsbo bergsmansgårdVatten, Skärhamn, 

Tre grisar Vinöns wärdshusWärdshuset EngelbrektKolbäcks GästgivargårdBjerreds Saltsjöbads kallbadhusBlå Kök och BarKarlstad, PinchosGöteborgBrasserie ElverketHjälmaren, Årsta, Agrill, Västerås, Laxmi, Västerås, Värdshuset Stopet, Grängesberg

Två grisar Wanbo herrgårdBrasseri Stadsparken, Västerås, Hotell Scheele, KöpingHyttans caféSäfsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar