torsdag 10 februari 2022

Strålande framgång för SD: Färre demokratiskt valda

Det var extra kommunfullmäktige i Skinnskatteberg nyss. Det var det tredje extrainkallade fullmäktigemötet på en månad. På dagordningen fanns bara ett ärende: Minskning av antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Frågan har drivits hårt av Sverigedemokraterna med stöd av de övriga borgerliga partierna, Moderaterna, Centern och Folkpartiet (”Liberalerna”). Detta har blivit SD:s och de borgerligas verkliga profilfråga. Och äntligen vann de. I stället för 31 fullmäktige kommer kommunens väljare i höst bara få välja 25 ombud.

Flera socialdemokratiska ledamöter försökte få ett svar från Sverigedemokraterna, Moderaterna och de båda demokratiska borgerliga partierna om varför? Vad ville man uppnå med minskningen? Det blev inget svar. Bortsett från att moderatledaren Bo Öberg var uppe och vrålade om något annat rådde dödens tystnad från förslagsställarna.

Frågan kvarstår varför man fört en så förbittrad kamp, som nu äntligen krönts med framgång. Sverigedemokraternas Ewa Olsson Bergstedt har tidigare varit idogast i debatten. Hon har då förklarat att minskningen ska göra det möjligt för fler partier att komma in i fullmäktige.

Minskningen innebär ju att den naturliga spärrgränsen höjs från 3,2 procent till 4 procent. För det mesta brukar man nog resonera så, att ju högre procentspärr, desto svårare är det för småpartier att bli representerade. Men Olsson Bergstedt tänker annorlunda.

Valstatistiken från förra valet visar att tre partier fick röster i riksdagsvalet i kommunen, men betydligt färre i kommunalvalet (eftersom de inte hade några kandidater). Det var Miljöpartiet med 2,02 procent, Feministiskt Initiativ med 0,45 procent och Kristdemokraterna med 3,94 procent. Det måste vara de som Olsson Bergstedt tänker på. Med en 4-procentspärr menar hon att de hade de haft en bättre chans att komma med i fullmäktige än med den dåvarande 3,2-procentspärren.

Det är uppenbart att Ewa Olsson Bergstedt hjärna fungerar på ett alldeles annorlunda sätt än andras.

Sen hade ju det minskade antalet fullmäktige också gått ut över några. Sex ledamöter av fullmäktige hade inte blivit valda. Här är de som Olsson Bergstedt skulle ha sagt ajöss till:

  • Staffan Strid (M)
  • Rolf Andersson i Sillbo (C)
  • Solveig Hammarström (Fp)
  • Pentti Lahtinen (S)
  • Helena Cederberg (V)
  • Sari von Walden (SD)

Grattis Ewa till denna fantastiskt utklurade framång. Striden har varit hård och förbittrad, men din överlägsna hjärna vann till sist. Och inte minst måste varje minskning av antalet politiker glädja alla kommentarsfältens anonyma hjältar.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar