söndag 5 januari 2020

Lassemajabuskis och indisk mat

Nedhasade brallor.
Bild Dramatens hemsida


Vi har varit med Linnea och sett Kungliga Dramatiska teaterns turnerande uppsättning av ”Lassemaja och Hamletmysteriet” på Västerås fina konserthus. Det var en nästan fullsatt salong där särskilt de mindre barnen ivrigt deltog i sökandet efter de försvunna dyrgriparna – ömsom en kungakrona och ömsom en dödskalle.

Sett ur ett konstnärligt perspektiv handlar det om slapstick. Än är det Department of Silly Walks; än är det nedhasade brallor; än är det kissnödighet. De flintskalliga manliga rollfigurerna – prästen, polischefen och bagaren Dino – ser mest ut som om de är utklädda i badmössor. Möjligen hade vi väntat oss lite mer av Kungliga Dramatiska teatern, även om det ”bara” är barnteater.

Det finns recensenter som håller med: ”utsålt är inte alltid synonymt med konstnärlig framgång” skriver DN och karaktäriserar det hela som en ”tunn historia”. Också Expressen håller med om bedömningen av intrigen: ”en besvikelse” och ”konstnärligt ointressant.” Expressens recensent avslutar: ”jag ifrågasätter det rimliga i att nationalscenens resurser läggs på en produktion som känns mer franchise än självständig teater.”

Kvällen avslutades med middag på den indiska restaurangen Laxmi på Snickargatan. Det var god och vällagad indisk mat, även om den kanske hade mått bättre av lite mer hetta. För kvalitén kanske också borgar att stora delar av den indiska kolonin i Västerås tycktes ha samlats på plats. Men väntetiden gör det svårt att lyckliggöra fyra grisar. Att behöva vänta i mer än en timme på maten, för att sen åtminstone delvis få in något annat än vad man beställ drar ned helhetsintrycket. Mer än tre grisar kan det inte handla om.


Linnea på indisk restaurang
Tidigare matrecensioner
Fem grisar Matkonsulatet 

Fyra grisar Högsjö wärdshusNya serveringen, ÄngelsbergKlostergatans vin och delikatess, Lund, KungsörstorpKohlswa herrgårdDjäknebergets restaurangGrythyttans gästgivargårdWärdshuset Gaggeska gården,  Bryggans Bar och CaféVästeråsPressklubbenGripsholms VärdshusUlvsby herrgård, Sunne, Konserthusterrassen, VästeråsLa Cantina, Södertälje, Zorbas taverna, Kolsva, Söders HjärtaLake Lodge, Karlskoga, Nya HattfabrikenFärna herrgårdTolvsbo bergsmansgårdVatten, Skärhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar