Linnea, Sara och jag har käkat kvällsmat på Agrill i
Västerås. Restaurangen har ett fantastiskt läge vid Västeråsfjärdens nordspets
i Färjhamnen. När mörkret har sänkt sig ser man bara fyrens sken längst ut på
Stenpiren. Jag tyckte att det kunde passa bra med den maritima miljön med
ostron som förrätt. På menyn fanns Ostron Fine de Claire, Normandie. Ett ostron
för 35:- och sex ostron för 175:- serverade med schalottenlökvinägrett,
wasabiolja och citron. Serveras torsdag – lördag. Vi var där igår, torsdag. Men
vilket besvikelse. Inte fanns det några ostron heller. Jag är beredd att slå
vad om att det aldrig funnits några ostron på Agrill i Västerås, och att det
står på matsedeln för att man vill skryta – ”A medium sized dog with a big dog
attitude” som USA:s ambassadör en gång rapporterade hem till Washington om Carl Bildt.
Nåväl, jag höll det maritima spåret och tog in fisk- och skaldjursgryta
som huvudrätt. Den var helt okej med blåmusslor, räkor, en jungfruhummer och en
klick aioli för 235:-. Gott, men inte någon riktig höjdare, och definitivt inte
prisvärt. Jag kollade in Göteborgs tio bästa fiskrestauranger enligt
Tripadvisor. Där kan man hitta ungefär motsvarande rätt på menyn för 185:-
(Gabriel), 139:- (Sjöbaren Lorensberg), 179:- (Sjöbaren Haga). Med hjälp av
priset försöker den mellanstora hunden slå sig in bland de stora i fine
dining-gänget.
Men det allra märkligaste med Agrill i Västerås är
beskrivningen av restaurangmiljön:
Det glada 1920-talet bjöd på ett liv i sus och dus. Jazzen hade sina
gyllene dagar och entusiasmen tog sin form i böljande strutsfjädrar, vackra
pärlhalsband, mjuka fransar och stiliga hattar. Livet var fartfyllt och på
restaurangerna staplades det höga champagnetorn och blandades färgglada
cocktails.
Samma period är också känd som förbudstiden, en tid då alkohol var
förbjudet.
Motsägelsefullt, mystiskt och underbart intressant.
På Agrill har vi skapat en atmosfär som påminner om dessa tider. Tider då
förbudstidens restriktioner istället blev till tändvätska för ett sprakande
krog- och restaurangliv.
Jag vill gärna påminna om att folkomröstningen om
alkoholförbud den 27 augusti 1922 slutade med en knapp majoritet mot alkoholförbud.
Någon förbudstid har det med andra ord aldrig varit. Varifrån har Agrill fått
den idén?
Summan av kardemumman blir att avsaknad av ostron, en god
men inte särskilt prisvärd fisk- och skaldjursgryta samt slutligen det mycket
besynnerliga försöket att skriva om svensk politisk 1900-talshistoria inte kan
belönas med mer än tre grisar. Synd på ett så fantastiskt läge för en krog.
Tidigare matrecensioner
Fem grisar Matkonsulatet
Fyra grisar Högsjö wärdshus, Nya serveringen, Ängelsberg, Klostergatans vin och delikatess, Lund, Kungsörstorp, Kohlswa herrgård, Djäknebergets restaurang, Grythyttans gästgivargård, Wärdshuset Gaggeska gården, Bryggans Bar och Café, Västerås, Pressklubben, Gripsholms Värdshus, Ulvsby herrgård, Sunne, Konserthusterrassen, Västerås, La Cantina, Södertälje, Zorbas taverna, Kolsva, Söders Hjärta, Lake Lodge, Karlskoga, Nya Hattfabriken, Färna herrgård, Tolvsbo bergsmansgård, Vatten, Skärhamn
Tre grisar Vinöns wärdshus, Wärdshuset Engelbrekt, Kolbäcks Gästgivargård, Bjerreds Saltsjöbads kallbadhus, Blå Kök och Bar, Karlstad, Pinchos, Göteborg, Brasserie Elverket, Hjälmaren, Årsta
Två grisar Wanbo herrgård, Brasseri Stadsparken, Västerås, Hotell Scheele, Köping, Hyttans café, Säfsen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar