torsdag 25 november 2021

Skinnskatteberg slapp undan konkurrensgranskning med bara svansen svedd

Konkurrensverket har utrett hur det gick till när Skinnskattebergs kommun slingrade sig undan reglerna för offentlig upphandling och köpte konsulttjänster för 1,4 miljoner kronor utan upphandling. Tre anbudsgivare inbjöds varav två tidigare leverantörer och en firma Public Source AB. Detta hände i december 2019. Det framgår av utredningen att valet att bjuda in Public Source gick lite märkligt till:

Public Source AB kom på tal eftersom en tjänsteman tidigare uppmärksammat namnet på en skylt under ett besök i Västerås våren 2019.

Lite märkligt är det nog att tjänstemannen som var på besök i storstan våren 2019 såg skylten med Public Source AB, eftersom bolaget bytte namn från från Bonobo AB i december 2019. Samtidigt ändrade man hos bolagsverket beskrivningen av bolagets verksamhet, som tidigare varit en riktig diversehandel med t ex konsulttjänster inom byggnadsrörelse, uthyrning av verktyg, försäljning av böcker, restaurang- och hotellverksamhet och musikunderhållning. Samtidigt med namnbytet och lustigt nog samtidigt som bolaget fick förfrågan från Skinnskatteberg utvidgades diversehandeln med ekonomikonsulttjänster.

Det visade sig så småningom att det fanns en nära koppling mellan Public Source och kommunens sakkunniga revisionsbiträde. VD:ar i de respektive företag var nämligen två makar Karlsson i Västerås. Också detta förhållande uppmärksammas av konkurrensverket, som också noterar att revisionsbiträdet prickats av yrkesorganisationen Sveriges kommunala yrkesrevisorer för kopplingen:

Under utredningen mottog Konkurrensverket uppgifter om att det förekom personkopplingar mellan kommunens sakkunniga biträde och Vd:n för Public Source AB. Efter anmälan till Skyrev (Sveriges kommunala yrkesrevisorer) beslutade Certifieringsnämnden den 1 februari 2021 att meddela en erinran till följd av att det sakkunniga biträdet ansågs ha brustit i sitt oberoende,

Till detta kan läggas, att hela affärem var synnerligen lönsam för makarna Karlsson. Omsättningen för Public Source gick upp från 13 000 kronor år 2019 till 2,3 miljoner följande år. Det blev då också möjligt att dela ut en halv miljon till aktieägarna.

Konkurrensverket prioriterade ärendet därför att man kunde misstänka att kommunen brutit mot upphandlingsreglerna. Den som bryter mot dessa kan dömas att betala en straffavgift. Kruxet är bara att detta måste ske inom en viss tid, och utredningen har tagit så lång tid att denna tidsfrist har löpt ut. Straffavgiftens syfte är att avskräcka andra, och eftersom det inte går att utdöma någon avgift avskriver myndigheten ärendet. Puh! Där kom Skinnskattebergs kommun undan med bara svansen svedd.

För att ingen ska få för sig att detta är något slags frikännande lägger verket till:

Beslutet innebär inte att vi har tagit ställning till om ert agerande är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen.

Men det har trots allt avslöjats sådana förfärliga interiörer att åtminstone tre personer borde hamna på ”svarta listan”:

 • Revisionsbiträdet Camilla Karlsson med firma AB KomRedo
 • Public Source VD Tomas Karlsson
 • Förra kommundirektören Marie Tollefsen Markström som upphandlade

Varning! Varning!

2 kommentarer:

 1. Har följt dig under ett flertal år vad du skriver. Att kalla dig idiot, vore en förolämpning mot alla idioter! 

  I dina texter så använder du härskarteknik, förlöjligar, sprider lögner och konspirationsteorier som är så långt bort från verkligheten och sanning. Du gör allt för att såra och svarta ned andra. Kan du söndra så mycket du kan, så tvekar du inte ett ögonblick. 

  Du är ett praktexempel på en rättshaverist med en penna i handen. Du ställer aggressiva och upprepade krav, du kommer med dramatiska anklagelser, har en verklighetsuppfattning som skiljer sig från andras och du har alltid svårt att förstå hur andra tänker. Du lever i ett nu, där gamla oförrätter fortfarande är helt aktuella, vilket gör att kampen fortsätter i det oändliga och har tagit över ditt liv att skriva på din blogg. Enligt forskning så är typiska beteenden för en rättshaverist långa berättelser, brev skrivna med versaler och understrykningar, begär ut massor med handlingar, skickar massor med mejl och skrivelser till allt och alla. Känner du igen dig? Du skolexemplet på en äkta rättshaverist Mr Späck! Jag hoppas himlen ramlar ned över dig!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Är det inte dax att Bäcken får smaka på sin egen medicin. Polis anmäl honom och att en åklagare titta på hans inlägg. Han är ett hot mot demokratin!

  SvaraRadera