måndag 18 mars 2024

Skinnskattebergs budget: Två strutsar i sanden.


Den närapå obegripliga röra som genom ordförandens tafflighet uppstod när Skinnskattebergs fullmäktige i december skulle fastställa budgeten för 2024 har nu nått nya höjder. Som bekant beslöts det att anta kommunstyrelsens förslag som en rambudget. Förslaget innehöll nämligen bara hur mycket pengar respektive nämnd och sektor skulle få. Det fanns inga beskrivningar av vilka förändringar i verksamheterna det skulle bli, och inte ett ord om vilka konsekvenser förändringarna skulle få. Oppositionspartierna S, V och M hade var för sig lagt fram tilläggsförslag. Socialdemokraternas och Moderaternas förslag var i skenet av det stora underskottet i kommunens ekonomi marginella. Vänsterns förslag bestod av stora besparingar genom indragning av chefstjänster, minskning av politikerarvoden och samarbete med andra kommuner. Besparingarna skulle användas för att täcka underskottet och för en omprioritering till välfärdssektorerna.

Efter en inledande flört mellan kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) och förra kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) kom man överens om att inte nu ta upp oppositionens tilläggsförslag, utan dom skulle betraktas som budgetmotioner. Dessa skulle nu behandlas i samband med att nämnderna fick i uppdrag att göra detaljerade budgetar med planerade förändringar i verksamheten och konsekvenserna av förändringarna. Dessa detaljbudgetar skulle sen beslutas i fullmäktige i mars (det blir den 25 mars). Då skulle kommunen ha en budget värd namnet för 2024.

Inför fullmäktige var nu hela budgetfrågan uppe i kommunstyrelsen i förra veckan. Den som försöker förstå vad kommunstyrelsen föreslår får uppleva att röran nu har nått nya svindlande höjder. Att informera kommuninvånarna och skattebetalarna om hur deras pengar används hör som bekant inte till Skinnskattebergs kommuns starkare sidor. Men kort kan man nog sammanfatta det hela med att den nya majoriteten vars kärna är Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna med det avsuttna kommunalrådet Lena Lovén Rolén i spetsen nu har cementerats.

Så här kan man läsa i protokollet:

Ewa Olsson Bergstedt (SD) yrkar att fastställa internbudget med Lena Lovén Roléns (S) tilläggsyrkanden

Så blev också beslutet. Ingen rör vid underskottet i kommunens ekonomi. Man bortser från det. Inte ens som katten som går kring den heta gröten utan huvudet i sanden: ”Problems that time will solve”.

Inom parentes kan nämnas att socialdemokraternas tilläggsyrkanden som dom sålt sin själ för i och för sig är vällovliga, men ofinansierade och i det ekonomiska sammanhanget en piss i Atlanten. Intrycket av att det är två strutsar som tillsammans stoppar huvudet i sanden förstärks av hur ”budgetmotionerna” från S, V och M hanterats. Inte alls visar det sig.

När det gällde motionerna från S och M föreslog sossarnas expert på kommunalt beslutsfattande enligt protokollet:

Arne Hjorth (S) yrkar att ärendet återremitteras till respektive utskott och nämnd för att implementering i 2024 års budget skall beredas som alternativ till förvaltningens liggande förslag.

Klart och tydligt, eller hur?

Ja, så blev förstås också beslutet. Majoriteten SD+S var ju säkrad. Värre var det med Vänsterns motion. Den skulle inte ”återremitteras för implementering”. Nej, där beslöt man att den skulle ”hanteras i budgetberedning inför 2025 års budget.” Puh! Där lyckades man undvika den heta gröten ett tag till.

 

16 kommentarer:

  1. Nej det är minsann inte lätt att förstå. Det gör jag inte heller.

    Däremot skulle jag önska att politikerna tar ställning till hur skattepengarna ska fördelas. Ska man satsa på Sture eller ska man satsa på verksamhet i hela kommunen? Ska man satsa på annan "frivilligverksamhet" och i så fall vilken? Ska man satsa på mer eller mindre resurser i skolan och i så fall vilka resurser och med vilket mål? Osv, osv...

    Hur ska jag kunna delta i nästa val om jag inte har en aning om hur politikerna fördelar resurserna?

    SvaraRadera
  2. Det korta svaret är att politikerna inte alls tar ställning för hur pengarna ska användas. Budgeten är, förutom ett fåtal politiska yrkanden, helt och hållet en tjänstemanna-produkt. Min uppfattning är att en stor majoritet av politiken inte har en aning vilken påverkan budgeten kommer få på kommunens verksamheter.

    SvaraRadera
  3. Ja man kan undra vem är det som styr denna politiska organisationen som kommunen är ???
    Budgeten och mål är det viktigaste som politikerna styr kommunen med som fullmäktige SKA fatta beslut om


    Vart är vår kommun på väg??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med dig. Ingen vet vart vi är på väg, men förändring kommer definitivt.

      Radera
  4. Jag begärde kommunmötesinformation från kommun tidigare i veckan och har inte hört något. Ringde huvudnumret och kommer inte fram. Förstår inte varför information om budget och andra offentliga beslutsunderlag inte görs tillgängliga för invånarna. Varför läggs inte handlingarna ut på kommunens hemsida som andra kommuner?

    SvaraRadera
  5. https://www.skinnskatteberg.se/kommun-och-demokrati/protokoll-och-dagordningar/kommunfullmaktige/

    SvaraRadera
  6. Nå.
    Vill bara påpeka att det som beskrivs som en flört mella S och SD i själva verket var ett samförstånd mellan V och SD mfl om att döpa om S:s redan antagna ändringsyrkande, M:s delvis antagna tilläggsyrkande och V:s avslagna budgetförslag till ”budgetmotioner” och skicka bort dem på beredning.
    Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.
    M har överklagat det, vi får väl se hur det går med den saken. Jag sympatiserar med syftet, men har inte mycket till övers för detta evinnerliga överklagande.
    Men det är ju jag det.

    Hälsningar
    /Arne Hjorth (som nu äntligen fick se sitt namn rättstavat)

    SvaraRadera
  7. Arne Hjorth (S) är irriterad på "detta evinnerliga överklagande". Han har i ett annat sammanhang beskrivit överklagande av felaktiga beslut som att "systemet fungerar". Jag förstår att en som vet allt om vilka regler som gäller "inte har mycket till övers" för rättsstatlighet.

    SvaraRadera
  8. Jag är återigen glad över att få se mitt namn rättstavat.
    Skulle vara ännu gladare om du ville kommentera sakinnehållet i min kommentar.

    Hälsningar
    /Arne

    SvaraRadera
  9. Vad menas med "implementering i 2024 års budget ska beredas som alternativ"?
    Efter beredningen "som alternativ", ska då ett beslut fattas om motionerna ska gälla istället för (som alternativ till) eller gälla parallellt med budget eller ej?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde skriva att Arne Hjorth gärna får förklara, eftersom det var ditt förslag.

      Radera
  10. Jo, klumpigt formulerat, det medges.
    Men så kan det bli när man snabbformulerar ett yrkande medan (nästan) hela KS sitter och trummar med fingrarna.
    Nå, vad det betyder är att det skall utredas hur ”motionerna” bums skall kunna genomföras. Inte bara (vilket ledningsutskottet föreslår) att allt skall begravas i nästa års budgetberedning.

    /Arne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så beslutet betyder att det ska "utredas" om motionerna kan införas i årets budget.
      Vem ska utreda och vad ska utredningen svara på?
      Efter utredning, ska då KF besluta ja eller nej på utredningens förslag?
      Verkar helsnurrigt att fatta ett beslut som man kan tolka hur som helst. Det framgår inte ens att det är motionerna beredningen och implementeringen gäller. Hur kan ledamöterna rösta fram ett sådant snömos? Hoppas KF genast släcker förslaget.

      Radera
  11. Inte ”om”, utan ”hur”.
    Det är en stor skillnad.

    Skall man ta ställning till ett förslag är det viktigt att konsekvenserna av förslagets förverkligande är ordentligt utredda.
    KS har alltså bett om bättre underlag.
    Svårare än så är det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "För att implementering .. ska beredas som alternativ till förvaltningens liggande förslag" - alternativ kommer från alter - en annan (lösning). Men man får igen gissa och anta att det egentligen menas som tillägg till budgeten, inte istället för budgeten.

      Inte "om" utan "hur" motionerna ska genomföras.
      Alltså beslutat att motionerna ska genomföras, och beredningen (utredningen) kommer att visa hur det ska gå till OCH även vilka konsekvenser implementering ger.

      Så trots att "KS har alltså bett om bättre underlag" för att kunna ta ställning till konsekvenserna av förslaget (att implementera motionerna i 2024 års budget) ska KS och KF inte kunna säga nej?
      Eftersom det är "hur" och inte "om" de ska implementering.
      Alltså ett onödigt spel för gallerierns att utreda konsekvenserna.

      Radera
    2. Rätt märklig diskussion detta.
      Men:
      Förvaltningens (kommunchefens) förslag till beslut var att begrava ”budgetmotionerna” i 2025 års budgetberedning.
      Alternativet - att genomföra dem i årets budget - utreddes överhuvudtaget inte.
      KS begär därför att även detta alternativ skall utredas och redovisas som en del av beslutsunderlaget.

      Även om formuleringarna är lite tillkrånglade borde de inte vara något problem att förstå.
      Förutsatt att man vill förstå alltså.

      Radera