torsdag 15 december 2022

Kan borgerliga partier styra tillsammans med S och V?

Nu lägger de så kallade liberalerna i Skinnskatteberg locket på. Nya förhandlingar med SD stundar. Både frågan om maktpositioner och budget står på dagordningen. Om fyra dagar ska allt avgöras av kommunfullmäktige. "Vi stänger dörren" säger L:s kommunalrådskandidat Gabriel Andersson till Fagersta-Posten. "Vi går in i förhandlingsläge igen". 93 dagar efter valet har alltså L och SD inte lyckats komma fram till hur och vart kommunen ska styras.

Det är dags att kasta in handduken nu. Andersson och Olsson Bergstedt får ge upp ambitionerna om att styra. Efter det kaotiska fullmäktigemötet den 12 december bör också fullmäktiges ordförande Lennart Lydqvist (L) dra sig tillbaka och slicka såren. Några omdömen på Facebook-sidan "Värt att veta om Skinnskatteberg": "bottenlöst kaos", "sorgligt", "brist på respekt för demokratiska spelregler", "inte kravlat sig ur sandlådan", "rena cirkusen".

Vägen ut ur detta kan vara en blocköverskridande koalition, men där Liberalerna redan på förhand har straffat ut sig. Visst har de tre majoritetspartierna S, V och M skällt på varandra de senaste åren. Men om det ska bli någon stadga och inte bara mörklagt mygel och kuppförsök från totalt inkompetenta L- och SD-politiker får vi tugga i oss gammalt groll.

Kan S och V styra tillsammans med ett eller flera borgerliga partier? Här i Västmanlands län har man i alla fall efter årets val tyckt det i fem av länets tio kommuner. I Hallstahammar styr S, V, L och MP. I Kungsör är det S, V och C. Köping får efter högerkoalitionens kollaps ett styre med S, V, C och KD. Samma partier bildar styre i Västerås och i Sala bildas en koalition av S, V, C och MP.

Så nog tycks det finnas andra som anser att det går. Särskilt om alternativet är "rena cirkusen" och ett "bottenlöst kaos".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar