torsdag 8 oktober 2020

Polisminister Jimmie Åkessons drömjobb

I en intervju i Dagens Nyheter den 12 september sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han vill bli justitieminister i en ny borgerlig regering. Han skulle då få kontroll över både rättspolitiken och invandringspolitiken. Jimmie Åkesson gick med i Sverigedemokraterna i mitten av 90-talet. Partiet hade grundats 1988 av företrädare för rasistiska organisationer och gamla nazister. Innan Jimmie gick med i partiet hade han varit aktivt engagerad i Nationaldemokratiska Studentföreningen i Lund, kanske mest känd för att ha ordnat hyllningsmanifestationer för Karl XII på hans dödsdag.

Heinrich Himmler

Jimmie Åkesson är inte den första högerextremisten som insett att jobbet som polisminister är ett viktigt steg på vägen mot makten. Nazisten Heinrich Himmler blev 1936 tysk rikspolischef och 1943 utnämndes han till inrikesminister. Himmler kom att bli en av de främsta organisatörerna av Förintelsen.

Efter Tysklands kapitulation i maj 1945 bytte Himmler till en vanlig uniform utan bling-bling, rakade av sig mustaschen och satte en lapp för ena ögat. Han fångades in av brittiska trupper som så småningom avslöjade hans rätta identitet. När förhören med honom skulle börja tog han livet av sig genom att bita sönder en cyanidkapsel.

Där ser man.

Benito Mussolini

Ett steg på karriärvägen mot att bli Italiens diktator togs av Benito Mussolini när han 1922 – 1924 var inrikesminister.

När fascismen och nazismen började bryta ihop i början av 1945 försökte Mussolini, förklädd till tysk soldat, att komma undan till Schweiz. Den 27 april togs han till fånga av italienska partisaner. Vid en snabbrättegång förklarades han skyldig till krigsförbrytelser och arkebuserades. Tillsammans med älskarinnan och tre andra fascistkoryféer hängdes han upp i fötterna från en bensinstation i Milano.

Där ser man.

Arthur Seyss-Inquart

I början av år 1938 kallades den österrikiska diktatorn Kurt Schuhschnigg till ett möte med Hitler. Hitler krävde bland annat att nazisten Arthur Seyss-Inquart skulle utses till inrikesminister med full kontroll över polisväsendet. Så blev det förstås. Redan några månader senare hade Hitler annekterat Österrike som därmed upphörde som självständigt land.

Nu tog Seyss-Inquarts karriär riktig fart. Han gick med i det tyska nazistpartiet och utsågs till riksståthållare för Ostmark, som blev det nya namnet på Österrike. Han gick också med i SS och utnämndes till Gruppenführer. Som höjdare i SS gjorde han stora insatser för att plåga folket i både Polen och Nederländerna.

Vid rättegångarna i Nürnberg dömdes han till döden och hängdes den 16 oktober 1945.

Där ser man.

Albert Viljam Hagelin

I september 1940 utsåg den tyska rikskommissarien i Norge Josef Terboven operasångaren och nazisten Albert Viljam Hagelin till inrikesminister i Vidkun Quislings nazistiska lydregering.

Vid landssviksoppgjøret efter befrielsen av Norge dömdes han för landsförräderi till döden och sköts på Akershus fästning den 25 maj 1946.

Där ser man.

Joseph Darnand

Joseph Darnand var en tid rikspolischef i den tyska lydstaten i Frankrike, den s k Vichyregeringen. Våren 1944 utnämndes han till inrikesminister. Han hade dessförinnan svurit trohetsed till Hitler och utnämnts till Sturmbannführer i Waffen-SS.

När de allierade i slutet av sommaren nådde Paris flydde han tillsammans med hela Vichyregeringen till Tyskland där han tillfångatogs av britterna. En fransk domstol dömde honom till döden för samarbete med fienden. I oktober 1945 avrättades han.

Där ser man.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar