tisdag 19 november 2019

Fullmäktige valde femöringen istället för klimatet


Skinnskattebergs fullmäktige beslöt om kommunens budget i går kväll. På dagordningen stod bland annat Vänsterpartiets ambitiösa klimatpolitiska program. Ledamöter från Folkpartiet (”Liberalerna”) och Centern tyckte i inlägg från talarstolen att det var ett bra initiativ som Vänstern tagit. Däremot var de inte beredda att stödja förslaget. Det var inte heller Social- och Sverigedemokraterna. Så det blev inget. Avslag utan omröstning.


Femöring

Däremot röstades den oansvariga och meningslösa skattesänkningen (fem öre per intjänad hundralapp) som föreslagits av de borgerliga och Sverigedemokraterna igenom. Skattesänkningen ger för en medelinkomsttagare 10 – 15 kronor i månaden mer att röra sig med. Det behövdes för att fler ska vilja flytta till kommunen, menade de borgerliga. Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt förklarade att det nya utjämningssystem som staten beslutar om gör att kommunen har råd. Vänsterns Fredrik Skog svarade med att Sjöstedt tydligen tyckte att det var bättre att kommunen lever på bidrag än att man försöker driva på en ekonomisk och befolkningsmässig tillväxt.

Mer från budgetbehandlingen
Handuppräckning
När fullmäktige röstar sker det vanligen genom upprop där var och en i tur och ordning svarar ja eller nej. Hur varje ledamot röstat tas till protokollet, så att medborgarna kan se hur var och en har röstat. Av någon anledning bestämde man sig i omröstningen om skattesänkningen för att istället köra med handuppräckning. Jag är inte säker på att det är lagligt. Men det får bli en senare sak.

S-styret räddat av SD
I de senare omröstningarna om budgeten ställdes ett borgerligt (M+L+C) förslag mot ett socialdemokratiskt förslag sedan Sverigedemokraternas alternativ slagits ut. SD lade då ned sina röster. Då vann S-förslaget. Socialdemokraterna hade förstås intresse av ett sådant agerande från SD:s sida. Och det hade också Folkpartiet (”Liberalerna”) som slapp ta makten med SD:s hjälp. Det är fortfarande lite skämmigt för en folkpartist. Något skäl för SD att på eget bevåg lägga ned sina röster kan jag inte komma på. Det fanns inget för dem att vinna på det.

Det måste ha varit så att endera Carina eller Lena hade övertygat Sverigedemokraterna. Man undrar bara vilka löften de i så fall fått?

Efter SD:s lappkast blev bara Moderaternas fascistoida gruppledare Bo Öberg kvar på högerkanten. Han reserverade sig mot alla budgetbeslut, utom skattesänkningen förstås.

SD: ”Ingen skillnad mellan vår budget och de andra”
Sverigedemokraternas gruppledare Ewa Olsson Bergstedt sa när hon skulle prata för sin vara att det egentligen inte var någon skillnad mellan SD:s budget och de andra förslagen. En skillnad som hon ändå höll fram var att SD ville skära ned anslaget till simundervisning från 100 000 till 30 000 kronor. ”Man får prioritera de barn som bäst behöver simundervisning” sa hon. Hur man skulle avgöra de behoven sa hon inget om. Man fasar.

Mesta tiden gick åt till avbrott

Bosse
Det blev en riktig nattmangling. Förs framåt halv elva-tiden var det klart med budgeten. Men en stor del av tiden gick åt till avbrott i förhandlingarna, ajourneringar. En del handlade om att partigrupperna ville prata enskilt, men för det mesta var det trassel med hur beslut skulle fattas. Presidiet försökte få ordning på propositionsordningarna.

Också mellan avbrotten kom frågan upp. Bo Öberg, som varit fullmäktigeordförande före valet gjorde obegripliga inlägg från talarstolen. Till saken hör att Bosse då var den i särklass sämsta KF-ordförande jag någonsin stött på. Så här var det ett försök att sätta bocken till trädgårdsmästare.


Klimatpolitiska programmet mötte sitt öde på toaletten


Inför beslutet om Vänsterpartiets klimatpolitiska program ville Socialdemokraterna ha ajournering för att prata ihop sig. Den socialdemokratiska gruppen sammanträdde då på toaletten. Där bestämde de sig för att säga nej till klimatpolitiken.

Anmärkning
Avledningsändelsen –id betecknar något som ser ut som något, men ändå inte riktigt är det. En asteroid ser ut som en stjärna, men är det inte. En faktoid är något som ser ut som ett faktum. En android ser ut som en man och så vidare.

2 kommentarer:

 1. Min din kompetens och erfarenhet häpnas jag över att du skriver att " jag skulle övertygat SD" att lägga ner sina röster. Riktigt tråkig läsning, där föll du i min respekt.
  Är det inte du som har sagt att det är rimligt att den som styr, oavsett, styr med sin egen budget.
  Du må ha åsikter om Ls sätt att föra politik i Skbg men blanda in oss eller mig, det betackar jag mig för.
  Lena Loven Rolen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugna ned dig ett par hekto, Lena. Ingen har sagt att du har gjort en deal med SD. Men frågan kvarstår förstås, varför SD bestämt sig för att indirekt stödja Socialdemokraterna. Har Carina övertalat dem? Eller är det av ren människokärlek?

   Radera