tisdag 6 juni 2017

Skinnskatteberg utmärker sig igen: Inget stöd till kommunens mest framgångsrika aktör inom kultur och kreativitet


Teatermaskinen i Riddarhyttan fick prestigefyllt EU-uppdrag. Civilsamhället i fem europeiska städer och orter skulle engageras i kulturprojekt samordnat av Teatermaskinen. Skinnskattebergs ledning (majoritetskoalitionen med Folkpartiet och Sverigedemokraterna) fullständigt kallsinnig. Nu tar Anders Olsson, årets västmanlänning 2013, bladet från munnen: ”Nu har jag gett upp … för ledningen av Skinnskattebergs kommun har jag inget förtroende. Ni får göra hur ni vill. Jag är inte med längre” skriver han i en insändare i Fagersta-Posten

Creative Europe är EU:s ramprogram för de kulturella och kreativa sektorerna. Programmet har anslagit 200 000 euro till projektet ”Reclaim the future”. Fem partners ingår i projektet. Samordnare och huvudsökande är Teatermaskinen i Skinnskatteberg. Övriga partners kommer från Porto i Portugal, Riga i Lettland, Dunkerque i Frankrike och Stornoway, Yttre Hebriderna, Skottland.
I projektet ingår bl a att anordna karnevaler på de olika orterna och en gemensam karneval i Bryssel. Man kan läsa beskrivningar av projektet t ex på Teatermaskinenshemsida  eller på Creative Europes hemsida.

Ambitionen är att engagera befolkningen i de deltagande städerna och orterna och att olika aktörer i samhället, frivilliga organisationer och inte minst kommunerna ska engageras. I Skinnskatteberg närmade sig Teatermaskinen i vintras kommunen för att söka få kommunens stöd för projektet. Det blev kalla handen. Det blev några artighetsfraser, men inget ekonomiskt, materiellt eller personellt stöd.

Andra deltagare i projektet har andra erfarenheter. I det portugisiska fallet utvecklas projektet tillsammans med Porto stad och ytterligare en kommun. Den franska deltagaren redovisar på sin hemsida att deras verksamhet allmänt bedrivs i partnerskap med ett flertal kommunala enheter på olika nivåer. Den skotska deltagaren har för tidigare projekt fått stöd av kommunen (The Western Isles Council).

Skinnskattebergs kommuns kallsinnighet är anmärkningsvärd. Man borde vara stolt över att en lokal aktör tar hem ett prestigefyllt EU-bidrag och även uppdraget att samordna det internationella projektet. Då kommunens slogan är ”Kulturriket i Bergslagen” blir det hela rent tragikomiskt. Men populistiskt är det: EU-projektet framstår säkert för den kulturblinda kommunledningen som ett flummigt vänsterprojekt. Det är inget för vanligt folk i Skinnskatteberg som hellre borde matas med fiberdistribuerad amerikansk reklam-TV.


Anders Olsson, mångårig ledare och producent i Teatermaskinen, skriver nu i en insändare om fiaskot i Skinnskatteberg. ”Det gör mig både ledsen och förbannad” skriver han. Det är en avgrund mellan kommunledningen och oss, som bor här och bygger våra liv i föreningar och företag. ”Alla försök vi tagit till samarbete för att dra vårt strå till stacken till Kulturriket i Bergslagen har mötts med totalt ointresse.”


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar