måndag 20 mars 2017

Gabriel Wikström om Fp+SD-samarbetet i Skinnskatteberg

Läs gärna Gabriel Wikströms insändare i dagens Fagersta-Posten:

Gabriel Wikström: SD och Liberalerna går sida vid sida
Situationen i Skinnskatteberg är ett exempel på att inställningen till SD förskjutits, skriver Gabriel Wikström (S), statsråd och S-ordförande i Västmanland.

Bild: Johan Rosholm

Häromveckan röstade Liberalerna fram Sverigedemokraterna till tunga poster i Hässleholms kommunledning. Deras agerande fördömdes kraftfullt från såväl partiledaren Jan Björklund som partisekreteraren Maria Arnholm och riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson. Men normaliseringen av Sverigedemokraterna har inte bara nått nordöstra Skåne, utan också hit till Västmanland och Skinnskatteberg. Liberalerna styr Skinnskatteberg sedan 2014, trots att Socialdemokraterna är det största partiet och trots att det rödgröna blocket är störst i kommunfullmäktige. Liberalerna lyckades komma över makten genom att göra sig beroende av Sverigedemokraterna och tillsammans med dem fälla den rödgröna budgeten.

När Sverigedemokraterna inte var på plats för budgetomröstningen hösten 2015 valde Liberalerna att skjuta upp den, och under 2015 fick Sverigedemokraterna extra ersättarplatser i två av kommunstyrelsens utskott.

– Alliansen hörde av sig och ville veta vilka vi skulle stödja. Jag sade att det sannolikt var dem och att vi i alla fall ville ha två ersättarplatser, vilket vi blev lovade. Jag sade att vi måste ha något, om vi ska stödja dem, sade Sverigedemokraternas Petri Ojala till Fagersta-Posten 22/1 2015.

Det sker just nu en tydlig förskjutning i flera av de demokratiska partiernas attityder mot Sverigedemokraterna. Situationen i Skinnskatteberg är ett exempel på den här utvecklingen. Liberalerna och Sverigedemokraterna kanske inte går armkrok eller ens hand i hand, men partierna går utan tvekan sida vid sida.

Det är djupt problematiskt eftersom Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Partiet har gång på gång visat på en maktfullkomlig inställning till fria medier, och till de fri- och rättigheter som gäller oss alla. Erfarenheter från Norge och Danmark säger oss att såväl politik och retorik förändras när högerpopulister ges inflytande.

Normalisering sker gradvis och därför är det viktigt att vara uppmärksam på de små förändringarna. När det handlar om Liberalernas relation till Sverigedemokraterna sker dessa små förändringar i Skinnskatteberg.

När Christina Örnebjär, riksdagsledamot för Liberalerna och till viss del uppvuxen i Skinnskatteberg, ombads kommentera situationen i Skinnskatteberg beskrev hon den som galen på Twitter. I samband med att Liberalerna samlas till riksmöte i Västerås i helgen vill jag ge Liberalerna i Västmanland en chans att uttrycka samma sorts tydlighet.

Jag hoppas därför att ordförande Roger Haddad kan svara på följande fråga: Är det numera legitimt att företrädare för Liberalerna i Västmanland tar makten genom att göra sig beroende av Sverigedemokraterna?

Gabriel Wikström (S), ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar