lördag 17 oktober 2015

Skånsk resa

Vi har varit i Skåne ett par dar. Det var ett dubbelt firandesyfte med resan. Först firade vi Ruben som fyller tre år om en vecka, lite sådär i förväg. Det blev tårta med tre ljus och ett trätåg i present. Detta visade sig fungera betydligt bättre än SJ:s tåg (se vidare om detta nedan). Här kör Ruben med treårståget.


Ruben tre år
Det andra objektet för firande var installationshögtiden vid Lunds Universitet. Som vid alla riktiga akademiska högtider var det ett ståtligt spektakel. Särskilt berömvärd var den akademiska processionen med rektor magnificus med guldkedjor om halsen, stjärngossar, nationernas standar och alla installandi i fotsida talarer, Jajamensan, så ska en akademisk slipsten dras,

Fyra grisar till Klostergatans vin och delikatess
Som det sig bör var det efter högtiden en rejäl middag på en av stadens bättre krogar. I det här fallet Klostergatans Vin & Delikatess. Eftersom vi var sju till bordet och det beställdes lite olika är betyget en sammanvägning, typ medelvärde. Som förrätt tog jag ostron fine de claire, och det är ju en rätt som det är svårt att misslyckas med, så den rankade ganska högt. Det var också i övrigt runt bordet stor belåtenhet med förrätterna. Däremot var det lite mer rassligt med huvudrätterna. Min egen brässerade oxkind med pommes Alsacienne måste jag nog också ranka högt. Biffar av olika slag som beställdes var också fina och precis rätt stekta. Men, som tillbehör serverades en fabrikstillverkad ganska trist pommes frites. Över huvud taget var presentationerna och tillbehör lite tråkiga och fantasilösa. Det i mitt tycke allvarligaste var dock det osannolikt magra utbudet av brännvin: Bara tre sorter (Skåne, OP Andersson och Östgöta Sädes) fanns att välja på. Det var minsann inte bra. Betjäningen var rapp och lokalen om än lite högljudd och stökig trevlig. Det sammanvägda betyget kan dock ändå inte bli mer än fyra grisar. Tre sorters brännvin, pompen och tråkiga presentationer var vad som drog ned betyget.

Tidigare recensioner
Fyra grisar Högsjö wärdshus, Nya serveringen, Ängelsberg
Tre grisar Vinöns wärdshusWärdshuset Engelbrekt
Två grisar Wanbo herrgård, Brasseri Stadsparken, Västerås

Tack SJ för en torsdagsförmiddag i Kolbäck
Bröderna Slut sjöng om en tisdagskväll i november i Kolbäck som något som måste upplevas. Nästan lika fint är en torsdagsförmiddag i oktober i Kolbäck. Det fick vi tack vare SJ. Tåget 09.45 från Kolbäck till Linköping var redan när vi kom strax före avgång en halvtimme försenat. Det ökade sen med tio minuter för att slutligen bli inställt. Fordonsfel (d v s tåget gick sönder). Där rök vår anslutning till X2000 kl 12.00 i Linköping.Nästa tåg kl 10.45 var också trasigt, men bara sisådär fem minuter. Till att börja med. När det sedermera ankom Linköping var det 20 minuter trasigt. Så svisch, där hade ännu ett X2000 gått. Timmarna i Kolbäck tillbringade vi på Café Tårtan och det var trevligt. Vår förbeställda lunch i X2000:s bistro hade ju redan rest all världens väg när vi kom till Linköpings Centralstation. Så det fick bli lunchbuffé på Järnvägscaféet. Och det var minsann inte roligt. Grisarna var med, men de vägrade att gå in, och vände i entrén.


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar