torsdag 22 februari 2024

Korruption i Tekniska utskottet i Skinnskattebergs kommun?

 


SVT Nyheter Västmanland avslöjar idag att politiker som sitter i Skinnskattebergs kommuns Tekniska utskott har företag med lönsamma avtal med kommunen. Utskottets ordförande Jonny Emtin (SD) har t ex kunnat utföra arbeten för 800 000 kronor åt sektor Teknik och Service, som han är högsta ansvarig politiker för. Se SVT:s nyhetsinslag här.

6 kommentarer:

  1. Hoppsan. Det känns som att det kommer ut en del jobbannonser i kommunen inom kort och en del stolar i politiken kommer besittas av nya politiker.

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Jag vill verkligen rekommendera att man tar del av inslaget.
    För egen del känns kanske förhållandet inte särskilt lönsamt. Det företag jag är passiv delägare i har inte utfört något arbete åt kommunen sedan sommaren 2022, långt innan jag blev ”politiker”.
    Vår senaste fakurering gjordes 12 september 2022.
    Firman skulle gärna välkomna uppdrag, men jag skulle inte jobba med dem.

    Notera i övrigt min principiella inställning till saken - den finns i inslaget.
    Jag är inte säker på att den delas av andra.

    Hälsningar
    Arrne Hjorth
    ”utpekad”

    SvaraRadera

  3. Ramavtalet för arkitektur, projektering och konstruktion gäller "sällan-uppdrag” där kommunen dessutom kan tilldela vilken leverantör som helst inom avtalet. Vad jag vet är det avtalet knappt nyttjat, endast något litet inom konstruktion.

    Det är INTE samma sak som att vara etta i rangordnat ramavtal för markentreprenad (ettan får alla jobb) med uppskattad omfattning om 750 000 kr per år och ett takbelopp på 8 miljoner för hela avtalet.

    Jonny Emtin är etta i avtalet för markentreprenad genom firman M. Ek. Uppföljning ska ske varje kvartal, finns minnesanteckningar att lämna ut?

    Det är åtskilliga krav som ställs i ramavtalet som kommunen ska kontrollera. Exempelvis ska den som utför arbetet ha minst 5 års erfarenhet av arbete med dricksvattensystem.

    - Har Jonny Emtin 5 års erfarenhet av arbete med dricksvattensystem (och de personer han tar in)?

    - Har de uppvisat namn och organisationsnr på de som anlitas vid uppdrag?

    - Uppvisar de planer och relationshandlingar före resp efter varje projekt?

    - Aviserar entreprenören närboende minst 5 dagar innan?

    - Uppfyller de beställarens vision och värdeord när Thomas Grahn som arbetar åt Jonny Emtin häcklade kvinnor i gruppen Värt att veta på FB?

    SvaraRadera
  4. https://www.svtplay.se/video/8EqyRwJ/lokala-nyheter-vastmanland/ikvall-18-33?position=31&id=8EqyRwJ&fbclid=IwAR1k75kTIElGY-vbv7PzAJgz2xqHrbehwbmTVEEQCwWqBG9cHCKDqvmFpEM

    SvaraRadera
  5. https://www.fagersta-posten.se/2024-02-22/politiker-sitter-pa-dubbla-stolar-det-ar-korruption/

    SvaraRadera
  6. Man önskar att det var medeltid och bergsmännen kom och gjorde rent hus. Det är åt he-lvete.

    SvaraRadera