måndag 12 februari 2024

Finland valde högerman till president

Igår var det andra omgången av det finska presidentvalet. Som väntat vann högerns Alexander Stubb, men segern var inte så stor som opinionsmätningar och många bedömare (inklusive jag själv) förutspått. Vi hade trott att Stubb skulle vinna över miljöpartisten Pekka Haavisto med 55 procent mot 45. Men det blev 51,6 mot 48,4. Särskilt framträdande var Haavistos uppryckning från första valomgången i städerna. Haavisto ökade sin röstandel i städerna med 30,2 procent och vann där med 50,4 procent. Liksom i första valomgången gick det bäst i större städer och universitetsstäder. På så sätt var det en framgång för det moderna Finland. Men det räckte inte. Resten av landet var inte lika modernt.

Liksom i första omgången vann Pekka Haavisto också på Åland. Detta skylls på oförsiktiga uttalanden som Alexander Stubb gjort om framtiden för demilitariseringen av öarna. Lite förvånande, åtminstone för mig, var också Haavistos framgångar i Lappland. Han vann inte mindre än åtta kommuner i Lappland, dom flesta i den västra delen av landskapet. Jag har inte sett någon som kommenterat dessa resultat i ett landskap som högerpopulisten Jussi Halla-aho tog hem i första valomgången.

En tänkbar faktor kan ha varit att man sneglat på grannen i väster - Norrbottens och Västerbottens län i Sverige - som just nu upplever en industriell boom som kopplas till den gröna omställningen. Månne det har skapat sympatier för den gröna presidentkandidaten?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar