tisdag 4 april 2023

Nu är det fullbordat: S i Skinnskatteberg i samarbete med SD

 


Det var kommunstyrelsemöte i dag. Strax före mötet fick Vänsterpartiets gruppledare Fredrik Skog ett telefonsamtal från Socialdemokraternas gruppledare Lena Lovén Rolén. Meddelandet var kort och gott att nu hade S bestämt sig för att dumpa det avtal om valteknisk samverkan med V som man hade skakat hand på i höstas. Konsekvensen skulle bli att nu skulle Fredrik Skog petas från sin plats i kommunstyrelsens mäktiga ledningsutskott.

Det finns anledning att rekapitulera lite av förhistorien. I valrörelsen hade dom borgerliga partierna och SD deklarerat att dom tänkte styra kommunen om dom fick majoritet i valet. När valresultatet var klart var det uppenbart att denna oheliga allians skulle få majoritet. Men snart utbröt det oenighet om vem som skulle vara kommunalråd. Det tog hela hösten innan det klarnade och den 6 mars valdes rasisten Ewa Olsson Bergstedt (SD) till kommunalråd med SD:s, ”Liberalernas” och Centerns röster bakom sig.

Inför detta hot om maktövertagande hade det under hösten förhandlats fram en anti-SD-front av S, V och M, som skulle ha fått majoritet. Denna lösning, som skulle ha hållit högerextremisterna borta från köttgrytorna saboterades av Lena Lovén Rolén.

Det var framförallt på initiativ från Vänsterpartiet som överläggningarna om en anti-SD-majoritet hade drivits. Särskilt hade Fredrik Skog lagt ned mycket arbete på att få bort SD från makten. Det är klart att Fredrik Skog upplevdes som en finne i arslet både för SD som såg sin kommande maktposition försvinna i fjärran och av Lena Lovén Rolén som riskerade sin ställning som gruppledare för S.

I en uppmärksammad intervju i Fagersta-Posten försökte det nyvalda kommunalrådet Olsson Bergstedt dämpa motståndet. Hon var minsann inte bara SD:s representant utan hela kommunens kommunalråd. Moderaterna som ju var i opposition menade hon att hon hade dom bästa relationer med och att dom skulle nog komma att stödja hennes bra förslag. Och ”det finns många inom S som jag gärna ringer till.” Det tredje oppositionspartiet, Vänsterpartiet, räknades tydligen inte in i dom hon skulle styra ihop med. Och det var nog en rimlig bedömning.

Nu har Ewa Olsson Bergstedt uppenbarligen ringt till sin förtrogna hos S och kommit överens. Man kan undra vad Lena Lovén Rolén fick för att bryta Vänsterpartiet och byta ut Fredrik Skog? Men det kryper nog fram så småningom.

Ja, byta och byta. Fredrik Skogs plats i ledningsutskottet visade sig vara omöjlig att besätta. Socialdemokraterna kunde inte komma överens sinsemellan, så platsen är tills vidare vakant. Men när Lena lyckats slänga ut Vänsterpartiet har hon väl gjort Sverigedemokraterna nöjda. Duktig ”sosse”. Det blir säkert en belöning från höger.

Två slutsatser kan dras av det som har hänt. För det första att ”Socialdemokraterna” i Skinnskatteberg nu är helt unika. Ingenstans i detta avlånga land samarbetar S med SD i styret av en kommun. Och för det andra, att dom socialdemokrater som finns kvar i S-partiet i Skinnskatteberg är stryktåliga i överkant. Även i den här frågan var sossarnas styrelse oenig. Utbrytarfraktionen under Lena Lovén Roléns ledning vann återigen omröstningen med fyra röster mot socialdemokraterna i styrelsens tre röster. Dom senare ville snarare utveckla samarbetet mellan dom båda partierna. Men det hade förstås inte passat SD.

 

5 kommentarer:

 1. Bästa vore tvångsförvaltning av hela kommunen.
  Tyvärr omöjligt så då återstår omval.
  Antingen genom kommunfullmäktige eller att utifrån folkinitiativ begära nyval.
  Kommunallagen 5 kap 2 paragraf eller 8 kap 2 paragraf.
  Vilket blir det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs inte nyval i kommunen, utan ett nyval inom socialdemokraterna i Skinnskatteberg skulle räcka gott — ifall de väljer att återgå till sin ursprungliga politik (som förs av övriga S-föreningar i landet)

   Radera
  2. Vore bra, sen gå ur samarbete med SD. Men fortfarande i opposition.
   Och om det inte händer - det var inte detta väljarna röstade för.
   Hur lösa det?

   Radera
 2. Det är inte alla Socialdemokrater som valt den vägen att samarbeta med SD. Det är Lena Lovén Rolén och hennes anhängare som valt den vägen. Så därmed är partiet splittrad. Sorgligt nog tyvärr.

  SvaraRadera
 3. People voted and decided that Nazis supported by populists is what they wanded, so this is what we have now, let’s enjoy it until next election come, if we still remember.

  SvaraRadera