onsdag 6 april 2022

Atom-Lena i högerburen

”Jag har bara hört en person här i Skinnskatteberg som är för vindkraft”. Det säger kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) i en stort uppslagen intervju i Svenska Dagbladet. Riktigt sant är inte det påståendet. Kommunens vindkraftsnej är en uppgörelse mellan Lena Lovén Rolén och högern (Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna). Frågan har aldrig beslutats i fullmäktige och


Lena vet mycket väl att varken Vänstern eller Centern är med på nejet. De båda partierna representerar tillsammans 10 procent av väljarna. Så mer än en som är för vindkraft måtte väl finnas. I själva verket går skiljelinjen tvärs igenom det socialdemokratiska partiet. I morse kunde vi i Fagersta-Posten läsa en insändare av de båda socialdemokraterna Tony Bölja i Skinnskatteberg och Åsa Eriksson i Norberg: ”Det som ger mer billig el snabbast är att bygga ut vindkraften, både till land och till havs, men det säger tyvärr allt för många kommuner nej till.”

Tony Böljas misstag var att han härom veckan utmanade Lena Lovén Rolén. Han föreslogs av socialdemokraternas valberedning som kommunalrådskandidat. Han förlorade omröstning sedan Lena på ett närmast kuppartat sätt mobiliserat sina anhängare. Nu kommer straffet: Hans blotta existens förnekas (Det var inte honom Lena i SvD-intervjun menade med att det bara fanns en enda vindkraftsanhängare i Skinnskatteberg).

Socialdemokraterna styr i minoritet med hoppande majoriteter, hävdar hon i SvD-intervjun. Det är dessvärre inte sant. Aritmetiken ser inte sån ut. Det finns bara ett håll att hoppa åt, och det är högerut. Där hamnar Lena Lovén Rolén inte bara i famnen på den högerextremistiska moderatledaren Bo Öberg och Sverigedemokraternas Ewa Olsson Bergstedt utan också hos den kärnkraftshöger som förser vindkraftmotståndet med ideologiskt bränsle. Där finns kärnkraftsdirektörer, en pensionerad klimatförnekande militär, en likaså klimatförnekande f d bankdirektör och en skånsk greve. ”Klimatfrågan är inte vetenskap, den är politisk humbug” är ett autentiskt citat.

Skinnskatteberg ska istället satsa på turismen. Att detta har haft klen framgång gör inget. När Naturvårdsverket rankade ”årets friluftskommun” kom Skinnskatteberg trea från slutet i Västmanlands län. Men turismen gör ju inget för klimatet. Där finns annat att göra menar kommunalrådet: det finns vattenkraft i kommunen, och solceller (Vänsterpartiets motioner om en solpark och solceller på kommunala fastigheter har hon avslagit) och förresten kan kommunen ändra sig om man får ett badhus som muta.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar