lördag 11 september 2021

Total förvirring om vad som finns utanför tullarna

I den pågående processen för att utse efterträdare till Stefan Löfven bestämmer sig de socialdemokratiska partidistrikten ett efter ett för att föreslå finansministern Magdalena Andersson. Radio och TV rapporterar. I den rapporteringen råder en i det närmaste total förvirring om Sverige utanför tullarna.

Häromdagen fick vi veta att Socialdemokraterna i Örebro, Västmanland och Uppsala län nu bestämt sig. Vad kan ha menats med det?

Örebro är en av Sveriges större städer, och residensstad i Örebro län, som består av landskapet Närke, en del av landskapet Västmanland och en snutt av landskapet Värmland. Om man meddelar att (S) i Örebro har bestämt sig, menar man då att det är (S) i Örebro kommun eller (S) i länet [utöver Örebro kommunerna Karlskoga, Degerfors (i Värmland), Lindesberg, Nora, Hällefors, Ljusnarsberg (i Västmanland), Kumla, Hallsberg, Askersund, Lekeberg och Laxå (i Närke)]? Troligen är det det senare, d v s Örebro län som avses, men hur man kan komma på idén att kalla alla elva övriga kommunerna i länet ”Örebro” är svårbegripligt.

Landskapet Västmanland består av kommunerna Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås, Kungsör (som till häften ligger i Södermanland) samt de fyra kommunerna i Örebro län Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg.

När man rapporterar om vad (S) i Västmanland har gjort, är det mer precist att säga i Västmanlands län. Annars kommer ju Lindesberg m fl med, kommuner som man dessutom redan har kallat ”Örebro”.

Egentligen blev det bara rätt om Uppsala län, som i nyhetsrapporteringen inte kallas ”Uppsala” utan just ”Uppsala län”. Men det ligger ju närmare Norrtull förstås, så de kan ju ha hört talas om staden Uppsala. Den riktiga grodan i sammanhanget är det ju förstås snillet Bernadotte för, som i ett berömt tal i Arboga 1985 började med ”Kära Örebroare!”. Men man förväntar sig ju mer av journalisterna än av statsöverhuvudet.

Örebro län och Västmanlands län (från Wikipedia)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar