söndag 10 januari 2021

Det hände i januari i Skinnskatteberg

 1956 Baggå slott bortskänkes

VÄSTERÅS, fredag.

Vem vill ha en herrgård? Baggå gamla herrgård i Skinnskatteberg kommer någon gång i vår att av Malingsbo revir skänkas bort till den som kan ha användning för den. Herrgården har 23 rum i en trevåningslänga och omgives av en vacker park på två hektar, Bottenvåningen i byggnaden har de senaste åren använts som bostadslägenheter av skogshuggare medan de båda andra våningarna stått oanvända. Det är domänverket som nu är ägare till herrgården vilken har ett vackert men något isolerat läge i en skogrik trakt. (DN 7/1 1956)


1959 Vägen mot Fagersta breddas

För att motarbeta arbetslösheten inom Skinnskattebergs kommun har vägförvaltningen startat reservarbeten som går ut på att bredda vägen till Fagersta på sträckan Sundet – Dagarn. Ett mycket smalt bergspass på endast fyra meters vägbredd skall breddas till sex meter. Omkring 1 000 kubikmeter berg skall sprängas bort, och dessa bergmassor skall användas till utfyllnad av vägen på andra ställen samt till anläggande av mötesplatser. (DN 26/1 1959)

Man kan tillägga att här handlar det om ombyggnaden av den f d järnvägsbanken för statsbanan Dagarn – Hultebo till vad som i en framtid skulle bli riksväg 68.

1978 Grötkok

Signe Bergvall har kokat 35 liter gröt efter storhelgerna, liksom hon har gjort några år tidigare. Det är nämligen tradition att Skinnskattebergspensionärerna bjuds på gröt när trettonhelgen är över. I år kom det 100 personer. (DN 15/1 1978)

1979 Stuvad lake?

Vid fiske på sjön Övre Vettern i Skinnskatteberg kunde Weikko Hietala från en av de utsatta ståndkrokarna bärga en präktig lake, som vägde fem och ett halvt kilo. (DN 21/1 1979)

 1983 Veckotidning för att sälja Bergslagen?

Nio kommuner i Bergslagen hade planer att gå samman i en veckotidning där Bergslagen ska marknadsföras. Kommunerna är Lindesberg, Hällefors, Nora, Ljusnarsberg, Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Ludvika och Smedjebacken. (DN 13/1 1983)

Här verkar det som om rubriksättaren har fått något om bakfoten. Det tycks, visar det sig i texten inte handla om en veckotidning utan om en bilaga till Åhlén & Åkerlunds veckotidningar. Det var också oklart om det alls skulle bli något av saken eftersom Nora och Hällefors hade backat ur projektet.

Det var då det

I Dagens Nyheters arkiv finns tidningar från december 1864 till och med december 1992. Jag har botaniserat i materialet för att se vad som skrivs om Skinnskatteberg. I serien ”Det var då det” publicerar jag inlägg som bygger på detta unika material.

För länkar till tidigare inlägg klicka här

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar