torsdag 7 januari 2021

Det ömkliga kuppförsöket i Washington

Igår kväll kunde vi i realtid följa försöket till statskupp i USA. Tiotusentals anhängare till Donald Trump samlades i Washington D C för att protestera mot kongressens slutgiltiga fastställande av valet av Joe Biden som USA:s president. Uppmuntrade av Trump marscherade de mot kongressen där de också lyckades ta sig in. Huliganer tog sig in i plenisalarna och till och med i representanthusets talmans tjänsterum. Utanför skränade folkhopen och viftade med sydstatsflaggor. Den fåtaliga närvarande polisen stod maktlös. Först när mobben ömkligt började troppa av fylldes staden av polis och militär. Rösträkningen fick avbrytas i flera timmar. Först klockan fyra i morse lokal tid kunde den slutföras.

Det är inte att förvåna att det som hände i Washington har föranlett politiker och kommentatorer inte bara i USA utan även utomlands att ta till brösttoner. Studioreportrar och intervjuoffer på CNN var i det närmaste speedade. Till och med i Västmanland har vi fått höra Folkpartiets alltid närvarande Roger Haddad ta avstånd i starkaste ordalag. Förutom att protesten har något av varningen till Bismarck över sig (”vi hava redan tvenne gånger varnat Herr Bismarck” tillskrivs flera svenska landsortstidningar) kan det noteras att Haddads parti i rask takt är på väg att gå i allians med Capitolium-huliganernas svenska gren Sverigedemokraterna.

Illa var det med intrånget i Capitolium. Men frågan är om det någonsin var ett hot mot det amerikanska styrelseskicket. De huliganer som tog sig in i huset var en bedrövlig syn. De betedde sig knappast som om de höll på att genomföra en revolution. Det finns talande bilder som visar hur de snällt med hoprullade flaggor promenerar mellan de avspärrande repen i the National Statuary Hall, likt snälla turister eller skolbarn på utflykt. Väl inne i sessionssalarna togs det många selfies, bland annat av den idiot som slagit sig ned i senatens talmansstol.

Kuppmakare på väg genom the National Statuary Hall

De grundlurade folkmassorna strövade så småningom hem till sina hotell, som efter en söndagsutflykt. Där på rummet kunde de över drinkarna berömma sig själva över en extra lyckad aktion.

Bärande tema i politiska och journalistiska kommentarer i både USA och utomlands (även i Västmanland) är att vi i realtid fått åskåda ett angrepp på USA:s demokrati. Likt en gång det antika Aten setts som fröet till demokratin har USA betraktats som den moderna demokratins källa. Men likt det antika Aten (ingen rösträtt till kvinnor och slavar) har det moderna USA sina demokratifläckar:

1915 arkebuserades den svensk-amerikanske sångaren och fackföreningsaktivisten Joe Hill i Salt Lake City.

1919 – 1920 genomfördes en serie raider där vänsteraktivister arresterades och deporterades, eller I några fall spärrades in I koncentrationsläger i Camp Upton i New York.

1947 – 1954 under den s k McCarthyismen anklagades hundratals människor i nöjesindustrin, statstjänstemän, akademiker och fackföreningsaktivister för att vara kommunister. Många blev arbetslösa eller fick sina karriärer förstörd. En del fängslades.

Allehanda knep har använts för att hindra svarta amerikaner från att rösta. För att registreras som väljare har man t ex krävt läskunnighetstest eller att man kan citera hela konstitutionen. Även i förra årets val har olika trick använts. Det kan ha handlat om krav på fotolegitimation (som många inte har eftersom det kostar att skaffa), tricksande med valkretsindelningar (”gerrymandering”), krav på registrering långt före valet, dömda för brott har blivit av med sin rösträtt, färre vallokaler i områden med många färgade väljare.

När det gäller USA:s stöd till odemokratiska regimer och rörelser utomlands kan göras hur lång som helst. Värst är förstås Vietnamkriget när man lyckades ta kål på 4 miljoner människor för att hålla korrupta högerregimer i Sydvietnam under armarna.

 • 1953 störtade CIA och brittiska MI6 den folkvalda premiärministern Mossadeq i Iran sedan brittiska oljetillgångar nationaliserats
 • Militärkupp 1954 i Guatemala för att avsätta den folkvalde och vänsterorienterade Jacobo Árbenz
 • USA var inblandat i mordet på Kongos premiärminister Lumumba 1960
 • 1961 gjorde CIA-stödda exilkubaner ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten på Kuba
 • CIA-stödd militärkupp i Brasilien 1964
 • 1965 störtade den USA-stödde generalen Suharto Indonesiens president. Suharto genomförde massmord på en miljon kommunister och 1975 invaderade han med USA:s stöd Östtimor
 • Militärkuppen och diktaturen i Chile 1973
 • Efter revolutionen i Nicaragua 1979 stödde CIA de kontrarevolutionära fascistiska Contras med pengar, vapen och militär träning
 • På 80-talet samarbetade CIA med dödsskvadronen Bataljon 3-16 som mördade vänstersympatisörer i Honduras
 • 1983 invasion av Grenada för att störta socialistisk regering
 • 2002 försökte USA genom en kupp störta Venezuelas socialistiska regering. Venezuela har därefter utsatts för förödande bojkott och USA-stöd till oppositionen. Våren 2019 stödde USA återigen ett misslyckat försök till statskupp i Venezuela

Donald Trump är en skithög, och världen utan Donald Trump är en bättre värld än världen med Donald Trump. Det ömkliga kuppförsöket i går i Washington förtjänar att fördömas. Lagliga procedurer förhindrades och åtminstone fyra människor blev av med livet. Men något allvarligt hot mot den amerikanska demokratin handlade det inte om. Över huvud taget är USA:s rykte om att vara en demokratins förkämpe och ledstjärna i tvivelsmål. Det gäller både demokratin i landet och den amerikanska regimens agerande utomlands.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar