måndag 18 januari 2021

Var trettonde manlig Olsson heter Jan

Alla har säkert sett poliskommissarien Jan Olsson på TV. Han är bedrägeriexpert vid polisens nationella IT-brottscentrum. Det har slagit mig att det titt som tätt dyker upp andra Jan Olsson i helt annorlunda sammanhang. Bland annat har jag en kollega på Örebro Universitet, professor i statsvetenskap därstädes. Även han syns ibland på TV, dock bara på lokalsändningar i SVT Nyheter Örebro. Man kan börja misstänka att det är särskilt vanligt att heta Jan Olsson. Är det som i bilnummer med bokstavskombinationen MLB att det finns någon myndighet som lånar ut namnet, eller är det något i rytmen på orden?

Om man söker på Hitta.se hittar man inte mindre än 2 573 stycken Jan Olsson. Eniro är lite sämre och påstår sig ha 1 000 sådana Jannar. Här är några illustrerande exempel från Google: Utöver bedrägeri-Janne dyker det upp en äldre kriminalkommissarie som också är författare; han har skrivit deckare. Denne kommissarie Jan Olsson d ä har varit med om flera uppmärksammade händelser, bl a Norrmalmstorgsdramat 1973. Särskilt kan man lägga till att en av gisslantagarna inne på Kreditbanken faktiskt hette Jan-Erik (Janne) Olsson.

Några Jannar är idrottsmän. Ett par fotbollsspelare dyker upp. Den ene var bl a proffs i Stuttgart och den andre spelade bl a i Åtvidaberg. Jag hittar också en hockeyspelare i AIK. Bland exemplen finns också flera akademiker, bland annat den ovannämnde statsvetarprofessorn i Örebro. Men där finns också en emeriterad filmprofessor i Stockholm, en forskningsingenjör i mikrobiologi i Umeå, en kommunikatör vid biologiska institutionen i Lund.

Ett par politiker dyker också upp ganska högt på Google, en sosse i Malmö och en moderat i Stockholms läns landsting (”Region Stockholm”). Lite mer udda är Deutsche Banks nordenchef, en ledarskapskonsult och en konstnär i Hässleholm.

Hur är det med Lars Eklund och Lars Lundin då?

Kommen så långt började jag tänka efter flera ”namnar” jag stött på. När jag var aktiv i Upplands Väsby kommun hade vi i förvaltningen inte mindre än två Lars Eklund på chefspositioner. Den ene (stavade om jag inte minns fel sitt efternamn Eklundh) och en kanslichef. Man kan misstänka att det finns fler. En motsvarande sökning på telefonkatalogsidorna visar dock att dessa Lassar bara är 526 stycken. Många förvisso, men inte i närheten av Jan Olssönerna.

Några Lars Eklund som dyker upp tidigt i en googling är en tillämpningsexpert (vad nu det är för något) i cell- och molekylärbiologi vid Uppsala Universitet. En annan vid akademin är professor i fysik och astronomi i Glasgow, och en redaktör för tidskriften ”Sydasien” och en servicetekniker vid Campus Haga (där har jag själv jobbat) vid Göteborgs Universitet.

Ja så har vi han från Frösön som hade tränat 500 dagar i sträck. Och vidare inte mindre än två säkerhetschefer, en KD-politiker, en företagare i Timrå och en kille på regionbiblioteket i Östergötland.

Jag prövar med en till. När jag på 80-talet skrev bland annat om Surahammars kommuns egendomliga organisationsreform med ”kommunbemäktige” stötte jag på en Lars Lundin. Han hade den märkliga titeln ”kommunfilosof” och var den hittat på kommunbemäktige. Han kryddade sitt språk med kommunmanagementslang: Ordförande var ”ordföring”, chefer var ”schäfrar”. Inte oväntat var det också mycket ”stuprör” och ”sorkhål”. Stuprören mynnade i sorkhålen där schäfrarna satt. Kommunförbundet blev ”kommunförståndet”. Mycket filosofiskt minns jag.

Jag tror att det finns flera Lars Lundin. Men inte heller dessa Lassar slår Jan Olssönerna. Eniro menar att de är 525 stycken medan Hitta.se hittar åtta till, sammanlagt 533.

Bland Googlefynden noterar jag en professor vid SLU och en universitetsadjunkt vid Mittuniversitetet, en hockeyspelare i Nynäshamns IF, två VD:ar, en landskapsarkitekt, en ”Area Manager” vid en restaurangkedja, en SO-lärare i Göteborg, en läkare i Uppsala och sist men inte minst en författare som bl a skrivit om Axel Gottlund (folklivsforskare som bl a skrivit om skogsfinnarna).

Jag kände att man egentligen också borde titta på Torbjörn Larsson. Direkt ur minnet erinrar jag mig min kollega och medförfattare, docent i statsvetenskap vid Stockholms Universitet, mediamannen bl a chefredaktör på Aftonbladet och Dagens Nyheter, en ordförande i Jägarförbundet och en f d direktor för Erstastiftelsen. Men telefonkatalogerna hittar bara 456 respektive 460 Torbjörn Larssöner, så jag avstår från vidare undersökningar.

Jan Olsson ohotad

Kvar står förmodligen som ohotad etta Jan Olssönerna. Enligt SCB finns det ungefär 98 000 personer som heter Olsson. Män över 14 år (troligen bara män som heter Jan och barn står ofta inte i telefonkatalogen) är ungefär 35 procent av hela befolkningen. Om detsamma gäller Olssönerna, finns det omkring 34 000 manliga Olssöner 15 år eller äldre. Det betyder att Jannarna är 7,5 procent av dessa. Var 13:e manlig Olsson heter Jan Olsson.

Om samma beräkningsmodell tillämpas på Lars Eklund och Lars Lundin blir det faktiskt lite mer, inte mindre än 10 procent. Alltså var tionde manlig Eklund och var tionde manlig Lundin heter Lars. Men i absoluta tal blir de mycket färre eftersom det finns väldigt mycket fler Olssöner än Eklundar och Lundinare. Torbjörn Larsson, som jag kände på mig var många, visar sig bara vara en ynka procent av alla Larssöner.

Förundrad över hur så många familjer Olsson tyckt att deras lille gosse borde heta Janne. konstaterar jag att jag själv (Henry Bäck), om inte The one and only har ganska få namnar (10-13 stycken). Med beräkningsmodellen ovan kan man uppskatta att högst en procent av manliga Bäckar är en Henry Bäck. Jag vet sen tidigare att jag åtminstone haft en namne i byggnadsnämnden (förmodligen invald för Svenska Folkpartiet) i Larsmo kommun, men han var ju s a s utlänning, så han kommer inte med i räkningen. Om han nu ens är vid liv. Man kan möjligen trösta sig med att det fortfarande finns en Henry Bäck i Larsmo. Men han är inte kommunalpolitiker utan konstnär (skulptur och olja/akryl).


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar