söndag 7 oktober 2018

40 kommuner klara: Rödgrönt + Centern fortfarande vanligast


Igår kunde jag räkna in 40 färdigkonstituerade kommunstyren. Det visar sig att det beroende på den krångliga parlamentariska situationen tycks bli ett genombrott för s k blocköverskridande styren. Av de 40 kommunerna har bara en bildat ett helt rött styre (Norberg med S+V-styre) och fem ett helborgerligt styre. En av dessa fem är det uppmärksammade fallet Hörby där Sverigedemokraterna och Moderaterna har inlett ett samarbete som fört en sverigedemokrat till kommunalrådsposten.

Utöver de här sex kommunerna finns det alltså olika varianter av blocköverskridande styren i 34 av de 40 kommunerna. Allra vanligast är ett eller flera rödgröna partier gått i koalition med Centern. Detta har hittills inträffat i åtta kommuner (Boden, Borgholm, Kalmar, Lekeberg, Lessebo, Mörbylånga, Ockelbo och Älvkarleby) d v s i var femte kommun.

Som nummer två kommer de kanske lite mer oheliga allianserna mellan ett eller flera rödgröna partier och Moderaterna. Detta har enligt tillgängliga uppgifter inträffat i fem kommuner (Fagersta, Gnesta, Hudiksvall, Oskarshamn och Vännäs).

I fyra kommuner (Kinda, Mark, Torsby och Västerås) har både Centern och Liberalerna slagit sig samman med ett eller flera rödgröna.

Det genomsnittliga antalet partier i de koalitioner som har formerats är för närvarande 3,3. De möjliga parvisa kombinationerna är i storleksordning:

19                        S + C
11                        S + V
10                        S + M, S +L, S+Mp
9                           C + L
8                           C + Kd
7                           C + V, C + L, Mp + L, S + Kd
6                           C + M, Mp + Kd
5                           C + Lokalt parti, V + L
4                           M + L, M + Kd, L + Kd, L + Lokalt parti, V + Kd, V + Mp
3                           M + V, Kd + Lokalt parti
2                           M + Mp, M + Lokalt parti, S + Lokalt parti, Mp + Lokalt parti
1                           V + Lokalt parti, M + Sd


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar