måndag 16 november 2015

Revolutionär konst i Göteborg

Vi har varit i Göteborg över helgen. Främst för att besöka vår mycket goda vän Vicki. Men också för att se en del av Göteborg International Biennal for Contemporary Art. Vi valde Röda Sten under Älvsborgsbron. Som så ofta jävligt djupt och tankeväckande. Jag tror att störst intryck gjorde Bouchra Kalilis film Foreign Office som är om Alger som "revolutionärernas huvudstad". Vi får bilder av avkolonialiseringens befrielserörelser - av den revolutionära panafrikanska rörelsen och dess kopplingar till den svarta kampen i USA. Vi får bilder av marxistiska rörelser som vi knappt visste fanns. Vi får bilder av Che.

Som en historiens ironi fick vi bilder av unga män och kvinnor i Afrika och i Palestina med maskingevär. Ungefär samtidigt som det förfärliga islamistiska terrordådet ägde rum i Paris. Ordförande  Mao sa att "makten växer ur gevärspiporna". Vad var det som växte ur det urskillningslösa våldet i Paris? Och vad växte ur de marxistiska befrielserörelserna för femtio år sedan?

En del misslyckades. En del la bara av. En del blev diktatorer. Men det fanns också de som lyckades.

Det blir inte någon bildokumentation av konsten här. Däremot kan man dokumentera den vegetariska måltiden på restaurangen på Röda Sten. Snygg mat, men som sagt vegetarisk. Grisarna fick inte följa med. Vi var oroliga att de skulle sparka bakut inför alla grönsaker.

Röda Sten
Älvsborgsbron
Vicki äter grönsaker


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar