måndag 30 november 2015

Riksbarnvakten på nytt uppdrag

Förskolor och skolor i residensstaden var stängda idag. För Linneas del ersattes detta av morfar under halva dagen. Linnea hann under denna korta tid bland annat uppträda både som popstjärna och drake.



Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


lördag 28 november 2015

Go South young man

Har tillbringat ett par dar i Lund m o. I torsdags var det hektiskt. Våra goda vänner T. och B. bjöd på lunch. Sen tillbringade jag hela eftermiddagen med att tillsammans med B. dra upp riktlinjerna för hur monarkin ska störtas i Sverige. Vi grovplanerade t o m den första presidentinstallationen. Sen bar det av till fritids för att hämta Emi och vidare till Max hamburgeria. Där hade vi stämt träff med Emis kompis R. och hennes mamma R. Tillsammans tog vi oss sedan till danslektionen, där Hanna väntade, just influgen från ett möte med någon kunglig kommitté i huvudstaden. Det blev en chans att pusta ut i danssalens kafferum före nästa drag. Nu anslöt Emma just anländ med tåg från Göteborg. Till Furulund. Där hade det bakats pepparkakor. Ruben som lekte järnvägsbom med en lång papprulle mumsade i sig en pepparkaka formad som ett lokomotiv medan Julian tränade för kommande Minecraftparty i skolan. Se det var en riktig Lundatorsdag det.


På kompisbänken
Dansösen
Om kakan; "Det är ett lok!"
Julians värld
Världskonstruktören

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


tisdag 24 november 2015

Nollorna del 6: Nu skakar marken under Fp+SD-koalitionen i Skinnskatteberg

Skinnskattebergs kommun styrs av en koalition mellan de borgerliga och Sverigedemokraterna under ledning av den populistiska folkpartipolitikern Carina Sándor. I går kväll var det möte med kommunfullmäktige. Det var ingen bra dag för Carina Sándor. De båda Sverigedemokraterna som på ett helt år inte yttrat sig en enda gång i fullmäktige var inte ens på plats. Och fullmäktige skulle besluta om budgeten för nästa år – årets viktigaste beslut.

De rödgröna partierna hade egna förslag. Vänsterpartiet föreslog bland annat en sänkning av kommunalskatten. Gemensamt var bland annat satsningar på bostadsbyggandet. Inför risken att förlora budgetomröstningen drev Carina Sándor igenom att budgetförslaget skulle skickas tillbaka till Kommunstyrelsen. Fullmäktige beslöt därefter utan omröstning att bifalla en socialdemokratisk motion om en utredning om utökat bostadsbyggande i kommunen.

Nu måste det bli ett extra fullmäktigemöte i december för att besluta om budgeten. Om inte Carina Sándor då lyckas mobilisera mutisterna kommer fullmäktige att fastställa en rödgrön budget. Då blir det inte möjligt för henne att fortsätta styra kommunen.

Praeterea censeo
Det finns politiker och partier som samarbetar med Sverigedemokraterna. De har köpt SD:s röster för att få egna maktpositioner. I utbyte har SD fått positioner som de annars inte skulle ha fått. Sådana politiker och partier (fascistkramare) bidrar till att få rasisterna att se ut som vore de rumsrena. Fascistkramarna borde skämmas. Och avgå.


onsdag 18 november 2015

Lönar det sig att byta namn på partiet?

Folkpartiet tänker byta namn till Liberalerna. Man kan ställa sig frågan om det hjälper. Svensk politisk historia kan uppvisa ett antal byten av partinamn. Det Socialdemokratiska Vänsterpartiet (SSV) bytte 1921 namn till Kommunisterna (SKP). 1957 bytte Bondeförbundet namn till Centerpartiet. 1967 var det dags för Kommunisterna igen. Nu ändrade man partinamnet till Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK). Högern la sig till med namnet Moderata Samlingspartiet 1969. Miljöpartiet lade 1985 till ”de Gröna” i sitt partinamn. Kristen Demokratisk Samling (KDS) ändrade 1987 ”Samling” till ”Samhällspartiet”. Folkpartiet lade 1990 till ”Liberalerna” i sitt partinamn. VPK droppade K:et 1990 och kallade sig därefter Vänsterpartiet. KDS rationaliserade 1996 sitt namn till bara ”Kristdemokraterna”.


Allt som allt är detta nio olika namnbyten eller ändringar. Om man jämför valresultatet efter namnbytet med valresultatet i det första valet efter namnbytet ser det ut som om det inte har någon effekt alls att byta eller ändra partinamnet. I genomsnitt över de nio olika händelserna ökar röstandelen med en halv procentenhet, men i fem av de nio fallen är resultatet sämre efter namnbytet än före. Riktigt dåligt gick det för Moderaterna som tappade 4,2 procentenheter på namnbytet och Folkpartiet som förlorade 3,1 procentenhet när man lagt till ”Liberalerna” i partinamnet.

Förändring av röstandel (procent) från valet innan till valet efter byte eller ändring av partinamn
Det ser med andra ord ut att kunna gå lite hipp som happ. Men kanske lönar det sig bättre på lite längre sikt. I nästa diagram jämför jag medelvärdet av de fem valen efter namnändringen med de fem valen före (före Vänsterpartiets namnbyte 1921 och Miljöpartiets namnändring 1985 lite kortare tid före ändringen).

Förändring av genomsnittlig röstandel (procent) från fem val före till fem val efter byte eller ändring av partinamn
Ja, se där – ett mycket bättre resultat: I genomsnitt ökar rösterna med 2,2 procentenheter. Inte mindre än i åtta av de nio fallen av namnändring har röstandelen ökat. Riktiga succéer var Kristdemokraternas båda namnbyten och Högerns namnbyte till Moderaterna. Vänsterpartiets två första namnbyten – det 1921 när kommunismen lanserades och 1967 när den kompletterades med ”Vänsterpartiet” medförde obetydliga röstökningar. Däremot var droppandet av K:et 1990 framgångsrikt. Det enda undantaget till de positiva resultaten är Folkpartiets tillfogande av ”Liberalerna” 1990. Kräftgången fortsatte med 2,42 procentenheter. Man får hoppas att det blir samma resultat av deras planerade namnbyte i år.

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


måndag 16 november 2015

Revolutionär konst i Göteborg

Vi har varit i Göteborg över helgen. Främst för att besöka vår mycket goda vän Vicki. Men också för att se en del av Göteborg International Biennal for Contemporary Art. Vi valde Röda Sten under Älvsborgsbron. Som så ofta jävligt djupt och tankeväckande. Jag tror att störst intryck gjorde Bouchra Kalilis film Foreign Office som är om Alger som "revolutionärernas huvudstad". Vi får bilder av avkolonialiseringens befrielserörelser - av den revolutionära panafrikanska rörelsen och dess kopplingar till den svarta kampen i USA. Vi får bilder av marxistiska rörelser som vi knappt visste fanns. Vi får bilder av Che.

Som en historiens ironi fick vi bilder av unga män och kvinnor i Afrika och i Palestina med maskingevär. Ungefär samtidigt som det förfärliga islamistiska terrordådet ägde rum i Paris. Ordförande  Mao sa att "makten växer ur gevärspiporna". Vad var det som växte ur det urskillningslösa våldet i Paris? Och vad växte ur de marxistiska befrielserörelserna för femtio år sedan?

En del misslyckades. En del la bara av. En del blev diktatorer. Men det fanns också de som lyckades.

Det blir inte någon bildokumentation av konsten här. Däremot kan man dokumentera den vegetariska måltiden på restaurangen på Röda Sten. Snygg mat, men som sagt vegetarisk. Grisarna fick inte följa med. Vi var oroliga att de skulle sparka bakut inför alla grönsaker.

Röda Sten
Älvsborgsbron
Vicki äter grönsaker


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


torsdag 12 november 2015

Liberala röster om Sverigedemokraterna


Ullenhag
Aldrig samarbeta med SD i någon form
Jag kommer själv aldrig att vilja samarbeta med SD i någon form.

(Peder Westerberg, gruppledare Fp Umeå)

Delar inte värdegrund om människors lika värde
Vi samarbetar inte med ett parti som inte delar värdegrunden om alla människors lika värde.
(Erik Ullenhag, gruppledare Fp Riksdagen)





                                            Inte under några omständigheter samarbeta med SD
Pehrsson
Allianspartierna i Södertälje – Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – meddelar att oavsett valresultat i Södertälje kommun kommer man inte under några omständigheter att samarbeta med Sverigedemokraterna för att ta makten eller få inflytande.
(Fp Södertälje)

Diametralt motsatt värdegrund
SD har en värdegrund som är diametralt motsatt Folkpartiet liberalerna och en syn i flykting- och invandringsfrågan som inte delas av något annat parti. De har heller ingen politik annat än om invandringsfrågan och i till och med den frågan är de flesta förslagen både orimliga och ogenomförbara.
(Fp Eslöv)






Wallström
Då lämnar jag partiet
Den dag Folkpartiet sätter sig i ett organiserat samarbete med SD lämnar jag partiet. Sverigedemokraterna representerar allt som ledde fram till andra världskriget och massakern på Utöya. Att ens kontemplera ett samarbete med en dylik världsåskådning passerar all mänsklig värdighet.
(Martin Skjöldebrand, Fp Tyresö)

Fp ideologiskt längst från SD
Jag och Folkpartiet i Ljusdal har inte och kommer aldrig att inleda något samarbete med SD. … Folkpartiet Liberalerna är nog det parti som ideologiskt står längst från SD. Däremot kommer vi att alltid ta debatten med SD.
(Harald Noréus, Fp Ljusdal)






Ohlsson
SD ställer människor mot varandra
Folkpartiet liberalerna är det parti som ideologiskt står längst från SD. När vi liberaler talar om medmänsklighet och human flyktingpolitik ställer SD människor mot varandra och är beredda att sända tillbaka flyktingar till krig och förföljelse. Folkpartiet kommer aldrig samarbeta med SD, Folkpartiet avser istället ta debatten med SD.
(Göran Gustavsson, Fp Lindesberg, Johan Pehrson, riksdagsledamot Fp)

SD målar en skrämmande bild
Folkpartiet Liberalerna i Örebro öppnar inte upp för något samarbete överhuvudtaget med Sverigedemokraterna. SD:s förklaringar till hur samhället har blivit som det är samt deras förslag på hur det ska vara i framtiden målar en skrämmande bild.
(Karolina Wallström, Fp Örebro)




Sándor
Ett parti med nazistiska rötter
Jag känner enorm sorg i hjärtat, men känner samtidigt en stor liberal vrede. Nu måste alla demokratiska krafter jobba tillsammans. Det är ett parti med nazistiska rötter.
(Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot Fp)

Vi måste respektera den demokratiska viljan
Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg är valda på demokratisk väg och nu finns de i kommunfullmäktige, så jag vet inte hur vi ska göra annars - de finns där och vi måste respektera den demokratiska viljan.
(Carina Sándor, kommunalråd Fp Skinnskatteberg)


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


måndag 9 november 2015

Välkommen tillbaka, tidningstjuven!

Nu var det länge sen vi såg till tidningstjuven. Men borta är hen inte. Idag slog hen till och snodde vår DN ur brevlådan. Det har nu gått 313 dagar av 2015. Av dessa har vi haft Dagens Nyheter i brevlådan på utgivningsdagen 201 dagar, vilket motsvarar 64,2 procent.

Utdelningsstatistik för DN år 2015 hittills:

Antal dagar
Procent
- tidningsfria dagar
9
2,9
- lördag-söndag, tidningen kom på måndagen
79
25,2
- lördag-söndag, tidningen kom inte på måndagen
5
1,6
- vardagar, utebliven tidning
19
6,1
Dagar med tidning på rätt dag
201
64,2



Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.



fredag 6 november 2015

De försvunna städerna: Gustav III:s brännvin

Förmodligen mest av statsfinansiella skäl (mer pengar till statskassan och speciellt till hovets utsvävningar) förbjöd Gustav III 1775 hembränning. Istället lät han sätta igång ett antal kronobrännerier. Det största låg i Mariefred. Här fanns 280 anställda och det förbrukades 7,5 ton säd per dag. De 29 pannorna i bränneriet försörjdes med vatten från Mälaren genom en 200 meter lång vattenledning. Det producerades därmed närmare en miljon liter 40-45-procentigt sädesbrännvin. Därmed var kronobränneriet i Mariefred det i särklass största i landet. I huvudsak skeppades brännvinet till Stockholm för försäljning.

Gripsholms vodka
Hembränningen blev återigen laglig 1787. Kronobränneriet i Mariefred som startats 1777 klappade igen 1799. Ett bränneri i det någotsånär närbelägna Åkers Styckebruk har tagit upp traditionen och framställer utöver Kanonvodka också ”Gripsholms Vodka”. Om denna har några likheter med produkterna från kronobränneriet förtäljer inte historien.

Förutom för brännvinet är Mariefred i Södermanland förmodligen mest känt för Gripsholms slott, ursprungligen anlagt på 1370-talet av Bo Jonsson Grip. I litteraturen har Mariefred satt sina spår med Kurt Tucholskys ”Schloss Gripsholm” (1931) och förstås att Mästaren hade sitt hemvist där innan har flyttade till Skinnskatteberg.

När det gäller kommunikationerna har Mariefred sedan 1834 en ångbåtsbrygga för båtförbindelser med Stockholm. Den smalspåriga järnvägen från Läggesta vid statsbanan Södertälje – Eskilstuna var i drift 1895 – 1964. Numera kan man åka museitåg på banan. 2011 utvidgades verksamheten med en ny linje söder om Gripsholmsviken från Läggesta till Taxinge-Näsby. Linjen invigdes av kungen och drottningen eskorterade av Björn von Sydow, docent i statskunskap och f d talman. Jojomensan.

Mariefred fick sina stadsprivilegier 1605. 1971 försvann staden in i Strängnäs kommun. De ungefär 4 000 invånarna utgör sisådär en tiondel av Strängnäs kommuns invånare.
Mariefreds rådhus
Ett tillägg om Björn von Sydow
Björn von Sydow, som vi kunde se iklädd konduktörsuniform eskortera drottningen och snillet Bernadotte vid invigningen av Östra Södermanlands Järnvägs Taxingelinje, har varit försvarsminister och riksdagens talman, och därmed i rang nummer två efter snillet själv. Första gången jag träffade Björn var han administrativ assistent på institutionen för statskunskap vid Stockholms universitet. Jag var nyanställd andre amanuens och kom upp på institutionens kontorsvåning på Hagagatan. Det hade just kommit en leverans med, tror jag kopieringspapper. ”Kan du ta hand om det där?” sa Björn ”jag måste gå och skita”.



Snillet Bernadotte, Siliva och fd vicekungen, numera konduktören Björn von Sydow
Tidigare inlägg i serien ”Försvunna städer”

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


söndag 1 november 2015

Kommunal parlamentarism på dagordningen igen

I topp på oktobers tio-i-topp-lista är ett inlägg om den kommunala revisionens granskning av Skinnskattebergs kommuns internkontroll. Ett annat inlägg som avancerat på listan handlar om kommunal parlamentarism. Frågan om kommunal parlamentarism har fått förnyad aktualitet genom att utredningen om en ny kommunallag har varit på remiss. Där föreslås en lag om försöksverksamhet med kommunal parlamentarism. Remisstiden gick ut i fredags.

Antal besökare var i oktober 497 (474 i september). Av dessa var 333 (331) unika. Genomsnittligt antal visade sidor per besök var 1,43 (1,27) och genomsnittlig tid per besök var 103 (57) sekunder. Regelbundna besökare kom från Sverige, USA, Finland, Tyskland, Danmark och Frankrike. Ströbesökarna var från Belgien, Norge, Ryssland och Storbritannien.

De tio mest visade inläggen i oktober:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.