tisdag 6 oktober 2015

Nollorna del 5: Största möjliga tystnad

Skinnskattebergs kommun styrs av en koalition bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna under ledning av det populistiska folkpartistiska kommunalrådet Carina Sándor. Sverigedemokraterna har inte gjort stort väsen av sig. I ett inlägg i somras kunde jag konstatera att ingen av de två sverigedemokraterna i fullmäktige någonsin hade öppnat munnen sedan de blev invalda.

Det har nu varit ytterligare ett möte med kommunfullmäktige. Inte heller då hördes ett ljud från de båda sverigedemokraterna. I kommunstyrelsen hade den sverigedemokratiska ledamoten faktiskt yttrat sig en gång. Sedan dess har det varit ett möte till med kommunstyrelsen. Dock under SD-tystnad.

Varför är de tysta? I det tidigare inlägget föreslog jag ett antal förklaringar: nöjdhet med Folkpartiets politik, SD får inflytande på sannat sätt, SD har hotats till tystnad, SD tycker att det är för mycket prat eller så lider de av någon funktionsnedsättning. Man kan inte utesluta någon av dessa förklaringar. Men vid det senaste fullmäktigemötet avgjordes en fråga, som tyder på att någon av de två första orsakerna har något för sig.

Miljöpartiet hade lagt ett förslag om ”Aktiv integration.” Nedgångna grönytor i samhället behöver underhållas och fräschas upp, menade förslagsställarna. Vidare föreslog de att det skulle kunna genomföras som ett integrationsprojekt med sommarjobb för nyanlända och andra skinnskattebergsungdomar. Förslaget föll förstås inte Fp+SD-majoriteten på läppen. Förslaget röstades ned av de fyra koalitionspartierna. På så sätt fick får man förmoda de invandrarfientliga sverigedemokraterna sin vilja igenom utan att behöva säga ett knäpp.

En liten känga tycker jag dessutom att Socialdemokraterna kan vara värda. Endast nio av tolv socialdemokrater var närvarande. Förlusten i omröstningen blev därför större än vad den annars skulle ha blivit: 16 – 12 istället för 16 – 15. Under mina 25 år i fullmäktige i en annan kommun var det en nästan outhärdlig skam för den gruppledare som inte lyckades ställa upp med fullt lag på fullmäktiges möten.

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar