tisdag 20 januari 2015

Masken faller: De borgerliga i Skinnskatteberg i organiserat samarbete med SD

I dag valde Skinnskattebergs kommunstyrelse de fyra utskott som motsvarar den vanliga kommunorganisationens olika nämnder. För att få majoritet i utskotten gick de borgerliga ihop med Sverigedemokraterna. Alliansen mellan de borgerliga med den populistiska folkpartisten Carina Sándor i spetsen och de rasistiska Sverigedemokraterna är därmed fullbordad.

Skinnskattebergs kommun har fem styrelser/nämnder valda av kommunfullmäktige: Kommunstyrelsen, Miljö- och byggnadsnämnden, Valberedningen, Valnämnden och Kommunrevisionen. Till kommunstyrelsen valdes sju borgerliga, sju rödgröna och en sverigedemokrat. De övriga fyra organen har fem ledamöter var. Till dessa valdes tre rödgröna och två borgerliga i vart och ett av organen.

Med de regler som gäller för val som genomförs av fullmäktige blir detta resultatet av att de tre rödgröna partierna uppträder som en enhet och att de tre borgerliga partierna som en andra enhet. De borgerliga gick alltså inte ihop med SD. De förnekade bestämt att de hade en allians med SD. Något sådant samarbete fanns inte.

Fullmäktige ska dessutom välja sin egen ordförande samt ordförandena i de fem olika styrelserna/nämnderna. När det gäller alla dessa poster – utom revisionen där regeln är att oppositionen ska tillsätta ordförande – la de borgerliga fram egna kandidater, som också blev valda med hjälp av rasisternas röster.

Carina Sándor försvarade sig med att de hade lagt sina förslag och att de inte kunde hjälpa vilka som röstade på dem. Något samarbete med SD kunde inte komma ifråga. Detta var förstås brännvinsadvokatyr. Om hon inte vetat att hon kunde räkna med SD:s röster hade hon aldrig lagt egna förslag.

Nu när kommunstyrelsen skulle välja sina utskott – ledningsutskottet, barn- och utbildningsutskottet, vård- och omsorgsutskottet och tekniska utskottet – var det dags att kasta masken.

Om man hade följt reglerna, och om Sándor också nu avböjt direkt samarbete med SD, hade resultatet blivit att till vartdera utskottet skulle ha valts två borgerliga och två rödgröna. Den sista femte platsen hade man måst lotta mellan de båda blocken som ju är lika stora i kommunstyrelsen (sju ledamöter var).

Men så blev det inte. Istället har till vart och ett av utskotten valts tre borgerliga och två rödgröna. I två av utskotten har de borgerliga dessutom avstått ersättarplatser till Sverigedemokraterna. Detta blev resultatet efter en ajournering där de borgerliga överlade tillsammans med SD.

Det kan låta krångligt dethär. Men det viktiga med KS utskottsval är att Sándor nu tvingats bekänna färg. Trots ivriga tidigare förnekanden finns det ett organiserat samarbete som hon leder mellan de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.


Vad säger demokratiskt sinnade folkpartister, centerpartister och moderater om det? Och vad säger Carinas kompisar i Folkpartiets centrala partistyrelse?

1 kommentar:

  1. Dina lögner och påhitt blir inte mer sanninng av att ständigt upprepas

    SvaraRadera