torsdag 20 november 2014

Nu tar valets förlorare över Skinnskattebergs kommun

Efter röstnederlag i fullmäktige i valet av KF-ordförande och vid beslut om budget för 2015 meddelar nu Socialdemokraterna att de går i opposition. Fältet är nu fritt för Folkpartiets Carina Sandor att ta över som kommunalråd. Förutom att vara känd för att handskas lättvindigt med sanningen står hon för en tvivelaktig syn på demokratin. Maktövertagandet sker med stöd av det fascistiska partiet Sverigedemokraterna.

I kommunalvalet i september backade Folkpartiet med 0,8 procent. Deras allierade Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna tappade också röster: Moderaterna med 1,4 procent, Centern med 0,6 procent och de kristna med 0,3 procent. Sammantaget minskade de s k allianspartierna med drygt 3 procent.

Socialdemokraterna ökade med 0,9 procent och Vänsterpartiet med 0,3 procent. På grund av att Miljöpartiet tappade röster minskade det rödgröna blocket med sammanlagt 0,3 procent. De borgerliga förlorade tio gånger så mycket som de rödgröna.

Det rödgröna blocket fick 15 mandat i fullmäktige och det borgerliga fick 14 mandat. I riksdagen och i de flesta kommuner med liknande situation har partierna för att hålla det rasistiska SD utanför inflytande enats om att det block som är störst av de båda får makten, eller så har man enats om ett blocköverskridande styre. Så icke i Skinnskatteberg – där tar det minsta blocket över makten med hjälp av rasisterna.

Liberalerna i knät på rasisterna
Det har sannerligen gått lång tid sedan folkpartiledaren Bengt Westerberg i protest reste sig ur TV-soffan på valkvällen 1991. Han ville inte sitta i samma soffa som företrädare för det invandrarfientliga Ny Demokrati. Nu kryps det ihop i samma soffa som rasisterna!

Carina Sandor har en historia. Hon blev kommunalråd efter valet 2006 med stöd av det lokala partiet Skinnskattebergsdemokraterna. Sedan det lokala partiet bytt sida och gått samman med vänsterpartierna tvingades hon avgå. Men det var minsann inte frivilligt. Trots att hon inte längre hade majoritet i fullmäktige klamrade hon sig fast vid makten genom att driva en lång domstolsprocess. Så småningom ledde det hela fram till en ändring av kommunallagen som gör det möjligt att avsätta en KS-ordförande som inte längre har majoritet. Denna Lex Carina är hennes äreminne.

Hon är också lokalt känd för att ta lätt på sanningen. Redan i somras utropade hon sig till kommunalråd. Hon påstod också falskeligen att hon ordnat namninsamlingar i samband med skolnedläggningar och att ha föreslagit inrättande av en företagsby där Socialdemokraterna påstods ha velat ha kommunala verksamheter istället. Nu argumenterar hon för att hon ska ta makten för att hon har ett bättre program. Ett program som ingen har sett, åtminstone inte före valet.

Kommunistjägare ordförande i fullmäktige
Hennes parhäst, fullmäktiges nyvalde moderata ordförande Bo Öberg försöker skapa sig en roll som kommunistjägare. I en insändare skriver han ” Precis som makteliten i en diktatur (när de blir utsparkade) så ändrar de den politiska organisation så att den passar dem och de får behålla makten, det är inte värdigt i en demokrati att göra så. Men det är inte så konstigt att de tar till den typen av åtgärder i deras led ingår kommunisterna i Sverige går de under namnet Vänstern, kommunisterna är inte direkt kända för att värna demokratin och dess grunder som yttrandefrihet eller fria val."

Från ordförandestolen i fullmäktige har han försvarat sitt påhopp: ”om du ser dig om i världen så ser du att länder med kommunistiskt styre är definitivt inte demokratier.” Fullmäktiges ordförande vill alltså hålla Vänsterpartiet i Skinnskatteberg ansvarigt för kommunismens illdåd i historien och i världen. Själv är han vald till sitt uppdrag med hjälp av rösterna från Sverigedemokraterna – ett parti med rötter i den nynazistiska rörelsen. Ett parti som tar som sin huvuduppgift att stoppa invandringen. Ett parti som inte vill se Zlatan Ibrahimovic som riktig svensk. Skinnet knottrar sig när man tänker på vad i världshistorien som Bo Öberg med samma logik skulle kunna hållas ansvarig för.

Bo Öberg ska veta hut!

Nytolkning av demokratin: Minst ska styra
Den borgerligt-sverigedemokratiska alliansen i Skinnskatteberg demonstrerar sin demokratisyn:

 • Valets förlorare ska ha makten
 • Det minsta blocket ska ha makten
 • Det parti som anser sig ha det bästa programmet ska ha makten, även om ingen har sett programmet
 • Om man förlorar majoriteten ska man inte avgå och lämna över till andra
 • Det går an för demokratiska partier att regera tillsammans med rasister och nynazisterI sanning en oortodox syn på demokratin. 

5 kommentarer:

 1. För det första: någon ändring av kommunallagen lex Carina kom aldrig till stånd. Motionen röstades ner i riksdagen.
  För det andra: kommunistjägare: Stefan Löfven skall ha en eloge för att han inte omfamnar V i riksdagen.
  2003 beslöt riksdagen att inrätta ett kunskapscentrum "Forum för levande historia" för att informera svenska folket om kommunisternas illdåd. Riksdagen tog beslutet trots vänsterpartiets protester.
  Bland ungdomar är kunskapen nästan noll om vetskapen att kommunismen har skördat cirka 100 miljoner dödsoffer under 1900-talet under sitt framväxande.
  Kommunismen är en konstruktion, som inte har fungerat någonstans i världen.
  !990 ströks "kommunisterna" i vänsterpartiets partinamn, men ända fram till 2005 fanns medlemmar i partiets ledning, som kallade sig kommunister.
  Det finns forttarande ett 10-tal bokstavsgrupperingar i Sverige som lever kvar med de gamla värdeingarna.
  Skall vi anse att vänsterpartiet är rumsrent nu?
  Det räcker med ett ja eller nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svagt att gömma sig bakom anonymiteten

   Radera
  2. Och vad kan du bidra med?

   Radera
 2. Här är Lex Carina:

  Om den politiska majoriteten i fullmäktige har förändrats på ett sådant sätt att det parti som nämndens ordförande företräder inte längre ingår i den politiska majoriteten, får fullmäktige välja ett nytt presidium. Lag (2013:1053).

  Kommunallagen 6 kap 15§ andra stycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad rätt du tänkt, fast du har fel

   Radera