onsdag 5 november 2014

Alliansprogram i Skinnskatteberg: Rent ljug?

Tillsammans med de andra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna kuppade Folkpartiet i Skinnskatteberg häromveckan igenom att en moderat valdes till fullmäktiges ordförande. Nu är siktet inställt på kommunalrådsposten som är tilltänkt för Folkpartiets stjärnskott Carina Sandor.

I argumentationen om ordförandejobbet i fullmäktige kom alliansens gemensamma valprogram att spela en viktig roll. I Fagersta-Posten säger Carina Sandor: ”Vi har gått till val på ett gemensamt valprogram, vi har lovat våra väljare att stå upp för vår politik, att vi ska driva den politiken, och då vill vi inte lägga ned våra röster.”

I en radiointervju utvecklar hon resonemanget: ”De [rödgröna] ingår in en valteknisk kartell och vad är egentligen bäst för Skinnskatteberg. Är det några som har ett genomtänkt valprogram där man berättat för väljarna att man vill göra det tillsammans, eller är det några som bildar en valteknisk kartell och inte har politik för mandatperioden?”

Det som är i påse har varit i säck: Folkpartisten Vanja Leneklint förklarade från fullmäktiges talarstol: ”Ni har inte åstadkommit ett program. Alliansen har gått till val på ett gemensamt program och det står vi rakryggat kvar vid. Vi vill ha makt för att vi har ett program och vi vill genomföra det.”

Björklunds knähund, riksdagsledamoten Roger Haddad menar tillfrågad av lokalradion: ”Till skillnad från de rödgröna partierna i Skinnskatteberg har alliansen ett gemensamt valalternativ och det hade inte de rödgröna. Annars hade man kunnat ha kommit överens på förhand att det största blocket skulle styra.”

Det gemensamma borgerliga valprogrammet är med andra ord jätteviktigt. Eftersom de borgerliga hade ett gemensamt program, och de rödgröna inte, så är det bäst för kommunen att de borgerliga tillsammans med Sverigedemokraterna tar makten. Om de rödgröna också hade haft ett gemensamt valprogram hade man inte varit tvungen att kuppa. Då skulle man ha låtit största blocket styra.

Svårt att hitta alliansprogrammet
Nu är det inte utan att man börjar bli nyfiken på hur detta underbara dokument ser ut. Jag började leta på nätet eftersom jag inte kunde minnas att jag hade fått något ”alliansprogram” i brevlådan under valrörelsen. Hemsidan för ”Allians för Skinnskatteberg” är stängd, så där finns inget att hämta. På Moderaternas hemsida finns under rubriken ”Politik i Skinnskatteberg” en underrubrik för barn och ungdom, men sidan är under konstruktion, så det gav inget heller. Vi ilar vidare till Centern: inte ett ord om något program, varken för alliansen eller för Centern. Samma sak för Kristdemokraterna och för de nyvunna kompisarna Sverigedemokraterna.

Först på Folkpartiets hemsida blir det napp. Här hittar vi dels Folkpartiets handlingsprogram, dels ”Tankar och idéer inför åren 2015-2018”. Det framgår inte att endera av dessa skulle vara det beramade alliansprogrammet. Dessutom är det precis samma innehåll i de båda dokumenten – elva korta punkter. De flesta av dessa är sådant som ingen människa kan vara emot, och som också återfinns i handlingsprogrammen från de rödgröna partierna. Inte på någon punkt går man in på när och hur målet ska förverkligas: När och hur ska alla få bredband? När och hur ska det bli en trygg, säker och tillgänglig kommun? När och hur ska det bli ett bostadsbestånd anpassat för alla åldrar?

Nåja, nu var det ju inte Fp:s program som det hela gällde, utan det var ju alliansens gemensamma valprogram, som är så viktigt att man är beredd att gå ihop med det rasistiska Sverigedemokraterna för att kunna genomföra det. Eftersom jag inte kunde hitta det varken hemma eller på nätet ställde jag frågan till tjugo politiskt intresserade Skinnskattebergare: Ingen hade i valrörelsen sett till något ”gemensamt valprogram för alliansen”. Några citat ur de svar jag fick: ” Jag har sparat allt som kom hem i brevlådan under valrörelsen. Har inte … fått ett valprogram för alliansen utan ett för varje parti” och ”jag har inte hört talas om eller sett ett sådant program under valrörelsen. -… Något gemensamt har jag inte fått hemskickat med posten. Skulle man ju ha lagt märke till i så fall.”
För säkerhets skull mailade jag också Carina Sandor och bad att få en kopia av det omtalade gemensamma valprogrammet. Trots att det har gått över en vecka har hon inte svarat.

Inte kan det väl vara så att Carina Sandor far med osanning?
Nu börjar det bli riktigt ruggigt. Kan det vara så att det inte fanns något ”gemensamt valprogram för alliansen i Skinnskatteberg”? Kan det vara så att argumentationen för kuppen tillsammans med Sverigedemokraterna i själva verket var tom luft? Kan det vara så att Folkpartiets stjärnskott Carina Sandor ljuger oss rakt i ansiktet? Jag erinrar mig en artikel i Dagens Nyheter där hon handskades ganska vårdslöst med sanningen för att själv framstå i så bra dager som möjligt. Läs mitt inlägg om DN-artikeln här.

Och en av dem jag frågade om de sett till alliansprogrammet är inne på samma spår: ” Carina C är känd sedan tidigare som någon som presenterat ljug som om det varit sanning utan att blinka. Går det så går det.”


Kan det vara så illa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar