lördag 29 november 2014

Strövtåg: Ebba Brahes klagan

I det här avsnittet ska vi fortsätta uppströms längs Hedströmmens biflöde. I det förra avsnittet bekantade vi oss med grevarna von Hermansson på Färna. Cirka 9 kilometer norr om Färna efter att ha passerat genom sjöarna Norrsjön, Lilla Kedjen och Stora Kedjen med sammanbindande åavsnitt träffar vi på Bockhammars bruk. Bockhammar är känt för två saker: Sin blåbärskaka och lusthuset.

Skillingtycket Ebba Brahes klagan berättar om adelsfröken Ebba Brahes olyckliga kärlekshistoria med Gustav II Adolf. Så här lyder tredje strofen i visan:
Jag lycklig var då oskuldsfull jag drömde
att klädd jag stod som Gustaf Adolfs brud,
och hoppets vällust i min själ sig tömde
och smyckade mitt liv i blomsterskrud.
Men tro ej hoppet, det skall sorger föda,
det är en orm som tjusar för att döda.
Men tro ej hoppet, det skall sorger föda,
det är en orm som tjusar för att döda. 
 Ebba och Gustav Adolf förälskade sig i varandra 1612. Hon var då sexton år och han var två år äldre. Änkedrottningen Kristina – den lille Gustav Adolfs mamma - fick nys om saken och tyckte att affären var politiskt olämplig. Hon hade andra planer för den unge kungen. Han borde gifta sig så att politiska allianser kunde bildas. Han borde gifta sig med en prinsessa från ett regerande kungahus någonstans. Änkedrottningen gjorde allt som stod i hennes makt för att hindra Ebbas och Gustav Adolfs förbindelse.

Det var förstås inte lätt för stackars Gustav Adolf heller, så han tröstade sig bland annat med den nederländska köpmansdottern Margareta Cabiljau (senare gift Slots) som blev på smällen och födde sonen Gustav Gustavsson af Wasaborg 1616.
Under trycket av änkedrottningens intriger och kungens eskapader gav Ebba upp och gifte sig 1618 med riksmarsken Jacob de la Gardie med vilken hon sedermera fick inte mindre än 14 barn. Gustav Adolf befann sig för tillfället på krigsturné i Tyskland. Han försökte sig på ett vanligt romkom-trick – att röva bort bruden när hon stod framför altaret. Han skickade en kurir som red i sporrsträck från Tyskland och som försökte ta sig in i slottet där bröllopet stod med ett kärleksbrev från kungen, men han blev utslängd. Så det blev ingen romkom av det hela.
Lusthuset i Bockhammar
1652 dog de la Gardie och Ebba tog över ett imperium av herrgårdar, slott, palats och järnbruk. Ett av dem var Bockhammar. Där lät hon redan 1636, alltså medan de la Gardie fortfarande var i livet bygga ett lusthus på en liten holme i ån. Ebba sägs ha längtat till Bockhammar där hon i lugn och ro kunde läsa breven från sin ungdomskärlek. Hon lär ha sökt sig till Bockhammar varje sommar. I lusthuset satt hon och trånade efter den numera i Lützen ihjälslagne Gustav Adolf. Det påstås att fåglarna på platsen sjunger Ebbas sånger.
Att Ebba också går igen på Bockhammar gör inte saken sämre. Hennes vålnad sägs visa sig speciellt för människor som för ett omoraliskt leverne. Tack vare Ebbas kringflackande liv med flera olika bostäder har det kommit att råda konkurrens om henne. Detta gäller inte minst hennes vålnad. Ett annat ställe där Ebba går igen är på Götgatan 16 i Stockholm. Det hus som numera inrymmer kungariket Nederländernas ambassad kallas omväxlande Louis de Geers palats, Ebba Brahes palats eller Schönborgska huset. Götgatan 16 har ett litet övertag över Bockhammar eftersom inte bara Ebbas vålnad visar sig här, utan jämväl kungens vålnad!

Ett annat ställe i Västmanland som också gör anspråk på Ebba Brahe är Fläckebo i Svartådalen. I Fläcksjön finns Braheholmen där det en gång fanns ett av Ebbas slott. Numera finns där – precis som i Bockhammar – Ebba Brahes lusthus. Fläckebolusthuset är emellertid uppfört på 1800-talet, så där kan ju inte Ebba ha suttit och suktat. Å andra sidan har Fläckebo en annan och än mer dramatisk variant av romkomhistorien på sin sida. Så här skriver hembygdsföreningen på sin hemsida:

Lusthuset i Fläckebo
Tavlorna i paviljongen är troligen från samma tid som paviljongen byggdes. Den stora tavlan föreställer Ebba Brahes och Jacob de la Gardes bröllop, så som sägnen berättar den. Sägnen lyder att Gustav II Adolf fick underrättelse om Ebbas och Jacobs bröllop. Han red i sporrsträck från krigsfältet för att hindra giftermålet. Han lät hästen simma 2 km över Fläcksjön istället för att rida runt sjön, men han kom för sent. Bröllopet var i full gång när han kom fram till Axholmsslott. Änkedrottningen Kristina är med på tavlan och ser ut att vara nöjd med giftermålet. Sägnen berättar att änkedrottningen förvarnade Ebba om att hennes son Gustav II Adolf inte kommer att gifta sig med Ebba. Hon skrev med en diamant ring på ett fönster (till Ebba): "Det ena du vill det andra du skall, så brukar det gå i dylika fall". Ebba skrev på fönstret "Jag böjer mig för viljan din och finner mig i lotten min".

Här är kungens kurir ersatt av kungen själv och brådskan understryks genom att häststackarn tvingas simma över sjön. Om Bockhammar ska överleva i denna mördande konkurrens tror jag att man på något sätt borde koppla in Gustav Adolfs vålnad. Kanske Gustav Adolf-bakelser i kaféet? Eller skulle det räcka med att kalla blåbärskakan för Gustav Adolfskaka?


Gustav V har klätt ut sig till Gustav Adolf. Hans tyska hustru drottning Victoria i rollen som Ebba Brahe


Emi i lusthuset sommaren 2013


Strövtåg i Hedströmsdalen. Tidigare avsnitt i serien:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar