måndag 20 september 2010

Det vänder i Västmanland!

2010 års val är över. Riksdagen gick åt helvete. Båda blocken tappade – det rödgröna mest och det nynazistiska Sverigedemokraterna blir vågmästare. Eftersom det borgerliga blocket är största minoritet är det i första hand deras ansvar att lösa upp det parlamentariska dödläget. Valet i Västmanland var på inget sätt lysande, men i flera kommuner stärker vänstersidan sina ställningar och borgerliga kommunledningar faller.

Borgarna ut ur landstinget!

Landstinget har styrts av en koalition mellan de borgerliga, miljöpartiet och sjukvårdspartiet. Denna koalition har tappat fem av sina 37 mandat. Majoriteten är därmed som bortblåst. Miljöpartiet har redan på förhand bytt sida. Det rödgröna blocket ökar med två mandat och får 40 av tingets 77 mandat. En ny rödgrön majoritet är därmed klar, och det finns hopp om att privatiseringen av sjukvården till profithungriga entreprenörer kan stoppas.

Exit Carola Gunnarsson?

Sala har styrts av en borgerlig koalition. Denna tappar stort (4 av 23 mandat). Också de rödgröna förlorar ett par platser. De båda blocken blir lika stora och ett nytt lokalt parti kan avgöra vem som ska styra kommunen.

Storförlust för borgarna i Västerås

I Västerås styrde förra perioden de borgerliga tillsammans med miljöpartiet. Den koalitionen förlorar två mandat och majoriteten. Eftersom miljöpartiet på förhand bytt sida blir de rödgröna störst med 30 mandat i fullmäktige. De borgerliga får 28 mandat. Som i riksdagen blir nynazisterna vågmästare, men här blir det de rödgrönas uppgift att lösa upp de parlamentariska knutarna.

Centerkatastrof i Kungsör

I Fredrick Federleys gamla hemkommun förlorar Centern hälften av sina mandat. Under förra perioden har kommunen regerats av en koalition mellan Socialdemokraterna och Centern. I det nya fullmäktige kan de rödgröna få majoritet tillsammans med Centern (20 mandat av totalt 39). Men det kan också bli en borgerlig koalition (21 mandat). Det illa tilltufsade Centerpartiet har nyckeln till lösningen.

Ny regnbåge i Norberg?

De borgerliga ökar marginellt med ett mandat. Också vänsterpartierna S och V minskar med ett mandat vardera. Det finns underlag för en rödgrön majoritet med 20 av fullmäktiges 31 mandat. Men det har tidigare varit motsättningar mellan Socialdemokraterna och Vänstern och erfarenhet av en så kallad regnbågskoalition. Om alla utom nynazisterna slår sig ihop mot sossarna skulle en sådan gruppering få en knapp majoritet (16 mandat).

Fortsatt rödgrönt i Arboga

I fem av länets 10 kommuner kan röda eller rödgröna grupperingar behålla makten. I Arboga har vänsterpartierna styrt tillsammans med ett lokalt parti. Koalitionen tappar mandat och de borgerliga ökar marginellt. Trots det finns en tydlig majoritet (21 av 41 mandat) för Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet.

Borgerlig kannibalism och rödgrön kommunledning i Skinnskatteberg

Skinnskattebergs styrande koalition av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och det lokala partiet Skinnskattebergsdemokraterna tufsades till av att det lokala partiet kollapsade. Det lokala missnöjespartiets mandat gick till de borgerliga (+2), de rödgröna (+1) och nynazisterna (+1). Som nytt missnöjesparti seglar folkpartiet upp och ökar med sex mandat. Fyra av dessa nya mandat är dock resultatet av borgerlig kannibalism: moderaterna förlorar ett av tre mandat, centern förlorar två mandat och halveras. Kristdemokraterna som hade en plats åker ur fullmäktige. Det finns en klar rödgrön majoritet med 16 av 31 mandat i fullmäktige.

Fortsatt rödgrönt i Surahammar

De borgerliga ökar med ett mandat och de rödgröna minskar med två. Trots det finns en rödgrön majoritet (24 av totalt 39 mandat).

Stärkt rödgrön majoritet i Köping

Den rödgröna majoriteten i Köping ökar med ett mandat och de borgerliga tappar två mandat. Trottarna i Socialistiska partiet åker ut i kylan. En bastant rödgrön majoritet förstärks och får nu 28 av fullmäktiges 49 mandat.

Framgångar också i Hallstahammar

Också i Hallstahammar stärker de rödgröna sin ställning och ökar med två mandat till 27 av sammanlagt 41 mandat. Borgarna förlorar lika mycket.

Stig sitter kvar i orubbat bo

I Fagersta behåller Vänsterpartiet trots förlust av ett mandat sin absoluta majoritet (20 av 35 mandat i fullmäktige). Också de borgerliga tappar ett mandat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar